Ferenczi György és vendégei koncertjével ünneplik a tévében a Petőfi-bicentenáriumot

A Duna a Petőfi-bicentenárium tiszteletére egyedülálló koncerttel készül Ferenczi György megzenésített Petőfi verseiből. Az 1ső Pesti Rackák a Modern Art Orchestrával és vendégelőadókkal lép színpadra. A vátesz költő művei eddig még soha nem hallott verzióban hangoznak el március 4-én 19:40-kor a Dunán.

Ferenczi György évtizedek óta tiszteleg kedvenc költője életműve előtt, számos megzenésített Petőfi szerzeményéből válogatva nagyszabású koncerttel készül a bicentenárium alkalmából a Duna. A Máté Péter-díjas szájharmonika-virtuóz zenekarával, az 1ső Pesti Rackákkal és olyan vendégelőadókkal zenél mint a Liszt Ferenc-díjas népzenész, Pál István „Szalonna”, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszttel és Tisztikereszttel kitüntetett hegedűvirtuóz, Roby Lakatos, A Dal 2022 győztese, Oláh Ibolya, valamint a Junior Artisjus-díjas Antares zenekar. Ferenczi Györgyöt és az 1ső Pesti Rackákat Magyarország leginnovatívabb bigbandje, a Modern Art Orchestra kíséri, Fekete-Kovács Kornél vezetésével.

 

Ferenczi György

 

„A hagyományos bandákhoz képest a zenekarom, az 1ső Pesti Rackák hangszerelésében teljesen ufó: dobfelszerelés helyett cajón van, a basszust egy vadászkürt adja, de van nálunk mandolin is. Ehhez társul a Modern Art Orchestra teljes fúvóskara, és olyan bitang szólisták, mint Pál István „Szalonna”, Roby Lakatos vagy Oláh Ibolya” – árulta el a rendhagyó Petőfi-koncertről Ferenczi György.

„Ez a kavalkád játszi természetességgel egymásba simult. Keverés, rájátszások és cserék nélkül gyönyörűen működött. A nézők azt hallják majd, ami elhangzott a koncerten”

– tette hozzá a kétszeres Artisjus-díjas előadó, az MTVA megrendelésére és finanszírozásában megjelent Petőfi-eposzparódia, A helység kalapácsa dalszerzője. A koncert nem lehetne teljes egy fiatal zenekar, az Antares nélkül. Az együttes nem először szerepel együtt Ferenczi Györggyel, aki évek óta nagy figyelmet fordít a fiatal zenész generációra.

A műsorban összeolvad a magyar kultúra és a hamisítatlan rock and roll. A költő verseinek népdalokéhoz hasonló páratlan ritmikája, a versszövegekből áradó energia valódi rock and roll életérzést ígér a Duna nézőinek.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Csöndör Kinga