Fiatal filmeseket díjaztak Kassán – itt az eredmények (+KISFILMEK)

Első alkalommal adták át a Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál díjait. Az eredményhirdetésre a kassai Thália Színházban került sor, ahol több kategóriában is díjazták a fiatal filmeseket.

A fesztivál fődíját Németh Levente Ég veled! című alkotása kapta.

Animációs filmesek között a 10-14 évesek kategóriájában Allarám Flórián (Balassi Bálint Magyar Tanitási Nyelvű Alapiskola Ipolynyék) Űrkaland című alkotása lett a legjobb, a 15-19 évesek kategóriájában a zsűri nem hirdetett győztest.

Dokumentumfilmek is készültek, a 15-19 évesek között Henzel Ábel (Marianum - Egyházi Iskolaközpont, Komárom) Mi lenne, ha nem lennének takarítók? című alkotása győzött.

Rövidfilm kategóriában a 10-14 évesek között a pelsőci Dénes György Alapiskola Nyolcadik B csapata (Radič Noémi, Jačman Amanda, Jačman Katalin, Jačman Anikó, Hajdú Krisztián, Ádám Vivien, Farkaš Fruzsina, Gál Sara, Veselovský Vilmos, Veszelovszky Erik) Ítélet… című alkotása lett a legjobb. Ugyan ebben a kategóriában a 15-19 évesek között Tomojka Mátyás (Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová) Ez vagyok én című filmje lett a győztes.

A díjátadót és a kisfilmeket a következő videóban lehet megtekinteni.

 

A zsűri Varga Anikó (színész), Tisza Balázs (rendező-operatőr) és Tomojka Vojtko Béla (rendező-operatőr) összetételben döntött az eredményről. Az első fesztiválra összesen 19 alkotást neveztek.

 

A diákfilmfesztivál ötlete két szlovákiai magyar fiatal videóstól származik. Ádám Szabolcs és Davitko Oliver 2019-ben nyerte el a Zlatá Klapka fesztivál fődíját. Akkor vették a fejükbe, hogy létrehoznak egy hasonló eseményt a szlovákiai magyar diákok számára is. Az ötletgazdák célja, hogy segítsenek azoknak a fiatal felvidéki tehetségeknek, akiknek eddig nem volt lehetőségük szélesebb körben megmérettetni magukat.

EZ, ATEMPO.sk