Idén kilenc előadó versenyez a Nagy-Szín-Pad tehetségmutatóban

Nagy-Szín-Pad

Idén másodszor rendezi meg a Nagy-Szín-Pad című tehetségmutató versenyt a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció. A zenei szakma zsűrije 9 hazai előadót választott.

"Reflektorfényt akarunk biztosítani már ismert és népszerű zenekaroknak, amelyek karrierje a kezdeményezéssel újabb komoly lökést kaphat" - mondta Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad egyik ötletgazdája, a VOLT Produkció vezetője.

Az idei Nagy-Szín-Padon a Babel, a Honeybeast, az Ocho Macho, a Kelemen Kabátban, a Middlemist Red, a Headbengs, a Margaret Island, a Biebers és a Soerii&Poolek vesz részt. Az elődöntők május 21-től 23-ig lesznek, a döntő május 30-án a fővárosi Akvárium Klubban.

Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV felelős szerkesztője hangsúlyozta: a Nagy-Szín-Pad győztese Robbie Williams előtt lép fel a nagyszínpadon a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, John Newman, Fatboy Slim és Ákos előtt a VOLT-on, és nagyszínpadon játszik a Strand - Nagyon Zene Fesztiválon. A nyertes a Szimfonik Live koncert vendége lesz, videoklipet forgathat az OTP Junior támogatásával és Magyarországot képviseli jövőre a groningeni Eurosonic fesztiválon.

"Hosszú éveken át egyfajta állóvíz alakult ki a magyar popzenében, viszonylag szűk merítésből lehetett a hazai színtérről előadókat komoly közönséggel nagyszínpadra állítani a fesztiválokon. Változás ezen a téren a Petőfi Rádió megújulásával lett érezhető, kinőtte magát egy újabb generáció több ezres közönséggel. Most azért fogtunk össze, hogy a népszerű, önerőből előre jutott előadók még tovább juthassanak" - hangsúlyozta Lobenwein Norbert.

A Nagy-Szín-Pad versenyre idén a szervezők előzetesen kiválogattak negyven produkciót, közülük 100 hazai zenész, rendezvényszervező, producer, újságíró, zenei szerkesztő és más szakember választotta ki a 9 résztvevőt. Az elődöntőkből a május 30-i döntőbe egy-egy (összesen három) három zenekar jut a közönség szavazatai alapján; minden résztvevő egy 15 perces élő blokkot ad elő. Fülöp Zoltán, a Nagy-Szín-Pad másik alapítója, a VOLT Produkció vezetője kitért arra, hogy a fellépőkre az elődöntők kezdetétől három órán át az OTP Junior Facebook-oldalán, valamint sms-ben lehet szavazni. A három finalistára május 24-től hat napon át, egészen a 30-i döntő végéig lehet szavazni Facebookon és sms-ben.

"Az eseményekről a Petőfi TV és a Petőfi Rádió is nagy intenzitással számol be. A három döntőst május 24-én este a Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában, élő adás keretében jelentik be, illetve az Eleven című műsorban a Petőfi Rádió leadja a koncerteket. A Petőfi TV május 30-án a döntőt is élőben közvetíti" - sorolta Horváth Gergely. Lobenwein Norbert hozzátette: a helyszínen, az Akvárium Klubban látványos produkciókat élvezhet a közönség, az Erzsébet teret és környékét belengi az esemény, a döntőt előtt koncertek és egyéb programok lesznek.

Az idei kilences mezőnyből hárman, a Babel, a Headbengs, valamint a Margaret Island egyben a Nemzeti Kulturális Alap nemrég indult Cseh Tamás Programjának is kedvezményezettje. A Margaret Island 2013 őszén alakult, és a magyar zenei életben kevésbé megtalálható akusztikus folkos popzenét játszik.

"Számunkra óriási öröm, hogy a Cseh Tamás Program után a Nagy-Szín-Padba is sikerült bekerülnünk, egy évvel ezelőtt még színpadon sem voltunk. Nekünk az lesz a feladatunk a Nagy-Szín-Pad tehetségmutatón, hogy megtaláljuk a közönségünket. Most vesszük fel az első albumunkat, amely júniusban jelenik meg, előtte, még áprilisban kijön egy klipünk, amelyet szintén a Cseh Tamás Programnak köszönhetünk" - mondta Lábas Viki, a Margaret Island énekese.

Az Instagrammon keresztül idén külön közönségszavazást rendeznek május 10-től egészen a 30-i döntő kezdetéig. A Telekom által támogatott voksolás során az előadók szimbólumaival, kabaláival készített selfie-ket kell a rajongóknak megosztani. A győztes egy éven át ingyen használhat egy turnébuszt.

Kama, a Nagy-Szín-Pad első, 2014-es szériájában győztes Mary Popkids frontembere elmondta, hogy a csapat az elmúlt egy évben komoly lendületet kapott, nőtt a koncertjeik száma, emelkedett a gázsijuk. A nyereményből új próbatermet tudtak építeni, klipet készítettek, és felléptek a Sziget, a VOLT, valamint a Strand nagyszínpadán is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs