A pozsonyi Gertler Teo is díjat kapott - átadták a 2023-as Cziffra Fesztivál díjait

A 8. Cziffra Fesztivál nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amelyekkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismertek el.

Idén az Életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri.

Ezúttal minden eddiginél több jelölés érkezett a díjakra, végül kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzjutalmat.

Az Életműdíjat Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerzőnek ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin karmester, Magyar Valentin zongorista és Gertler Teo hegedűművész kapták. Kreatív Művész díjában Oláh Krisztián jazz zongorista és ifj. Balázs Elemér zongorista részesülhetett. Az Ifjú-Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő fuvolista érdemelte ki.

 

A pozsonyi Gertler Teo is díjat kapott - átadták a 2023-as Cziffra Fesztivál díjait

 

Az eseményen a Zeneakadémián Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. A Budafoki Dohnányi Zenekar mellett színpadra lépett Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma zongoraművész. Az előadást Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesítette.

Az estén részt vettek a fesztivál védnökei és a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a rendezvényeken elsősorban a klasszikus zene dominál, de - Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve - lesznek tudományos előadások, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és kiállítások is. Programokat szerveznek a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMKultban, Brüsszelben és Zalaegerszegen is.

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál, Virtuózok