40 éve mutatták be a világhírű Macskák musicalt Budapesten

40 éve mutatták be a világhírű Macskák musicalt Budapesten

Március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt; az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közönséget.

Az 1983-ban Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával színre vitt, és azóta több "macskaéletet" is megélt musical jubileumi előadása kétszer is látható lesz: március 25-én délután és este különleges produkcióban lehet részük a nézőknek. Az előadás májusban és júniusban is látható lesz színházban, vagy áprilisban és májusban Veszprémben, Szegeden, Debrecenben és Győrben is.

A magyar színházi életben még soha nem volt példa arra, hogy egy előadás 40 évig megszakítás nélkül legyen műsoron, az eredeti rendezésben, koreográfiával, változatlan formában. A Macskák előadás fogalommá és a magyar színháztörténet részévé vált.

Az ünnepi előadáson egyszerre ünneplik a produkció múltját, jelenét és jövőjét. "Megidézünk mindenkit a múltból, színpadra lép mindenki a jelenből és felfestjük a Macskák jövőjét" - áll a színház közleményben.

Andrew Lloyd Webber sikerdarabjának színreviteli jogát Szirtes Tamás és a Madách Színház 1982-ben kapta meg, így Budapesten közvetlenül a londoni premier után láthatta a magyar közönség az akkori színházi világ egyik legnagyobb szenzációját.

A legenda szerint Andrew Lloyd Webber arra a kérdésre, hogy miért adja oda legnagyobb sikerdarabját egy kis közép-kelet-európai ország színházának, azt válaszolta: mert ez a darab többet fog rombolni a kommunizmusból, mint egy NATO-hadosztály.

T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg Andrew Lloyd Webber, és ebből készült a Macskák című musical, amely a londoni West Enden 21 évig, a New York-i Broadwayn pedig 24 évig volt műsoron. A Macskák Budapesten még ennél is nagyobb siker lett, 40 éve van repertoáron. Premierje óta minden hazai színházi rekordot megdöntött, generációk nőttek fel rajta és most már több generáció váltotta egymást a különböző szerepekben is.

Szirtes Tamás szerint a mai Madách Színház nem jöhetett volna létre a Macskák nélkül. Úgy látja, Ádám Ottó, a teátrum akkori igazgatója sejthette, hogy mi fog történni, ha ezt a tisztán zenés előadást bemutatja az addig leginkább prózai színház. A Macskákkal valóban elindult az a változás, amely a 2000-es évekre nemzetközi szinten is elismert musicalszínházzá tette a Madách Színházat.

 

 

Az előadáshoz a dalszöveget, T. S. Eliot verseit Romhányi József fordította, aki a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, írt játékos állatverseket, operákhoz szövegkönyvet, slágereket, rajzfilmsorozatokhoz szöveget, elnyerve a "Romhányi, a rímhányó" nevet. Az ő fordításának, nyelvi leleményeinek, szóbőségének és játékosságának nagy szerepe van a Macskák sikerében.

A Macskák szereplőinek minden korban meghatározó élmény, hogy részesei lehetnek a produkciónak. A 40 évvel ezelőtt még prózai színház művészei féléves tánckurzuson vettek részt Seregi László koreográfus irányításával, és rendkívüli áldozatok árán készültek fel a teljes egészében zenés-táncos előadásra.

Szirtes Tamás igazgató szerint a jubileum kiváló alkalom arra, hogy megemlékezzenek a zseniális koreográfusról, akinek a Macskák létrehozásában oroszlánrésze volt. Seregi László grafikusnak készült az Iparművészeti Főiskolán, igazi reneszánsz ember volt, aki zseniálisan ötvözte a képzőművészet, a zene, a mozgás és a színjátszás elemeit előadásaiban. A világ számos helyén mutatták be egész estés balettjeit, az egyik legkedvesebb alkotása mégis a Macskák maradt, amelynek próbáin haláláig részt vett, újabb és újabb színészek és táncművészek tanulhatták meg tőle ma is modern koreográfiájának lépéseit.

ATEMPO.sk
Fotó: Madách Színház