Elindult a szavazás - Orosz Örs a Highlights of Hungary-díj jelöltjei között

Február közepén vált nyilvánossá Highlights of Hungary újabb évadának jelöltlistája. Ezúttal is ötven történet, kezdeményezés, projekt került kiválasztásra.

Felvidékről ezúttal Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor volt főszervezője, aktivista, politikus, értékmentő került a legjobbak közé.

Orosz Örs átadta – Ki lett a Gombaszögi Nyári Tábor új főszervezője, és kik lépnek fel az idén?

Őt Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója jelölte.

Elindult a köznségszavazás. Az 50 jelölt közül összesen 10 jelöltre lehet szavazni. A közönségszavazás alapján legtöbb szavazatot kapott jelöltté lesz a Highlights of Hungary Közönségdíja. Az első helyezettet, valamint a Nagyköveti díj győztesét idén először 2-2 millió forint pénznyereménnyel támogatjuk.

SZAVAZÁS

 

"A temetőbe járás sosem volt igazán érdekes számomra, egészen addig a pontig, amig fel nem fedeztük a testvéreimmel a feliratok, nevek titkos üzeneteit. Onnantól kezdve viszont érdekes helyszínné vált, minden ami addig csak az elmúlást jelentette! Egy-egy ismertebb név felfedezése, régi, félig lekopott felirat megfejtése csak úgy pergette a fantáziánkat!...

Orosz Örs munkájában egyszerre van jelen a lelkes nyomozó, az óvatos régész és az előre tekintő ember! A Felvidék, ahol ő végzi a kutatásait, egy különleges helyszín, tele olyan “félig lekopott gondolattal”, ami fontos üzenetet hordoz a múltból a jövő számára!" - írja méltatásában Levente.

 

Orosz Örs

 

"Orosz Örs vagyok, Nyitra megyei képviselő, a megyei kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia egyik alapítója, jogvédő aktivista, értékmentő, a Sine Metu Egyesület elnöke, a 2022-es Sajó katasztrófa elleni küzdelem egyik vezetője. 14 éven át voltam Gombaszög főszervezője, melyet széles összefogásban mára Szlovákia legnagyobb magyar rendezvényévé sikerült kiépítenünk. Civilben gyűjtő és felvidéki lokálpatrióta.

Diákkorom óta fontosnak tartottam a társadalmi és a közéleti szerepvállalást. Hiszem, hogy kemény munkával igenis változtatni tudunk saját közösségünk sorsán.

Az elmúlt években egyesületünkkel a közösségépítés mellett emlékezetpolitikai projektek megvalósításába kezdtünk, melynek eredménye az elveszett feketehegyi Tompa-szobor újraállítása Gombaszögön, a ledöntött lőcsei honvédszobor újraöntése, az eperjesi Petőfi-Tompa-Kerényi obeliszk felújítása és az idén sorra kerülő roskoványi honvédemlék megtalálása és ujraállítása. Ugyancsak az elmúlt évek során megmentettünk több műszaki emléket és két középkori kolostort. Egyesületünk bázisán, a gombaszögi völgyben a sűrűn benőtt bozót közül szabadítottuk ki a középkori pálos kolostor romjait, melynek jelentős részét feltártuk, s belekezdtünk az állagmegóvási munkálatokba. A gombaszögi 5 sikeres ásatási szezon után Árpádok nyomában címmel ásatássorozatot indítottunk, mely során 7 helyszínen folytatunk feltárásokat az Ipoly- és Garam mentén. 2022-ben, tíz év kutatómunka után jelent meg Szoborsorsaink című könyvem, melyben a mai Szlovákia 1945 előtt keletkezett, magyar vonatkozású emlékhelyeit, köztéri szobrait és azok hányattatott, fordulatos sorsát mutatom be."

Egy vár feltárását remélik Ipolyvisken – Akcióban az értékmentők, két járás hét helyszínén

Zavaros a Sajó vize – népzenészek hívják fel a figyelmet a Sajó folyó szennyezettségére (VIDEÓ) 

 

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, mely 2013 óta minden évben, kategória nélkül díjazza az adott év legkiválóbb, leginspirálóbb magyar teljesítményeit. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Minden évben összegyűjtik a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit és kiválóságait az egész Kárpát-medencéből, hogy közülük válasszon a kuratórium és a közönség.

„A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik” – mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: közösségük egyik fontos célja az elismerés kultúrájának népszerűsítése.

 

Új nagykövetek, Mihályi Rékától Pál István Szalonnán át Borbás Marcsiig keresik a legszeretnivalóbb magyar kezdeményezéseket

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában, a legkülönbözőbb területek elismert képviselői:

1. Borbás Marcsi, producer, főszerkesztő, műsorszerkesztő

2. Mádai Vivien, az ELLE magazin főszerkesztője

3. Rókusfalvy Lili televíziós szerkesztő-műsorvezető és Rókusfalvy Pál, a Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, bortermelő, kommunikációs szakember; országos borkulturális fesztiválok és konferenciák ötletgazdája és főszervezője, a Borászok Borásza alapítója

4. Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a TELEP és a TELEP Galéria, valamint a BUDAPEST BÄGEL alapítója

5. Nagy Viktor, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, kapus poszton, Immunetec Proof Kft. alapítója

6. Lobenwein Norbert, kulturális szervező, a Telekom VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál, a ZamJam, a MOL Nagyon Balaton, a Best of Balaton egyik alapító-főszervezője, korábban a Sziget egyik tulajdonosa, az Akvárium Klub egyik vezetője, a korábban Highlights of Hungary díjra jelölt RoadMovie sorozat és a Lobenwein Galéria alapítója.

7. Pál István „Szalonna”, Kárpátalján született népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője, Prima Primissima Közönségdíjas és Érdemes művész

8. Partos Bence, Mindset Pszichológia alapító-tulajdonos

9. Bonta Gáspár designer, 360 design Budapest programigazgatója, Hype and Hyper lapigazgatója

10. A Highlights of Hungary csapata, Oláh Zsanett, Tomka Emese és a párkányi Mihályi Réka

 

Highlights of Hungary

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János / ATEMPO.sk