Dráfi Mátyás felvidéki színművész Kossuth-díjat kapott

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a felvidéki DRÁFI MÁTYÁS-t Kossuth-díjjal tüntette ki.

A Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a magyar nyelv és kultúra megőrzését elkötelezetten szolgáló, a felvidéki magyarság művelődését meghatározó művészi munkája, a magyar színházművészet határokon átívelő népszerűsítése terén is példaadó előadói és vezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Neves művészek kaptak Kossuth-díjat 2023-ban

Adamis Anna, a gútai születésű slágergyáros Kossuth-díjat kapott

Ők kaptak 2023-ban Kiváló és Érdemes Művész kitüntetést

Neves zenészek kaptak Máté Péter-díjat 2023-ban

Ők kapták a Liszt Ferenc- és az Erkel Ferenc-díjakat 2023-ban

Ők kapták 2023-ban a Jászai Mari-díjakat

Mokos Attila felvidéki színművész Jászai Mari-díjat kapott

Jeles művészek kaptak kitüntetéseket 2023-ban is nemzeti ünnepünk alkalmából

 

Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színművész, színigazgató, érdemes művész 1942. november 17-én született Galántán. 1965-ben szerzett diplomát a pozsonyi Színművészeti Főiskolán. 1959-től a komáromi Magyar Területi Színház vezető színésze, 1969-től 1971-ig igazgatója is volt. 1980 és 1982 között népművelőként dolgozott, azután - nyugdíjba vonulásáig - újból a Magyar Területi Színház, illetve annak jogutódja, a Komáromi Jókai Színház művésze volt. Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik John Proctor A salemi boszorkányokból, Lucifer Az ember tragédiájából, Tiborc a Bánk bánból, Tevje a Hegedűs a háztetőnből, Alfred Doolittle a My fair Ladyből. Az 1980-as évektől a pozsonyi Színművészeti Főiskola oktatójaként is működött. 2001-ben megalapította a Teátrum színházi polgári társulást.

 

Néhány találkozás a színésszel – Ma 80 éves Dráfi Mátyás

OTT JÁRTUNK: Hajnal, alkony – A Hegedűs a háztetőn dalai foglalták keretbe a 80 éves Dráfi Mátyás köszöntését (FOTÓK)

Rigó Mónika és Csintalan Márk is fellépett a komáromi Teátrum ünnepén - a kulisszák mögött jártunk

 

Hangjátékok, vers- és egyéb rádiós műsorok állandó közreműködője, kulturális műsorok műsorvezetője, és előadóművészként is népszerű. Több énekes, verses hanghordozója is megjelent (Dalok, sanzonok; Hazai csokor). Szlovák és magyar filmekben is szerepelt, legutóbb a 2021-es Magyar Passióban játszott, valamint  a nemrég bemutatott Zanox - Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fiben is.

Kellemes bariton hangja és kulturált színpadi beszéde tette ismertté.

Számos rangos kitüntetés birtokosa: 1985-ben érdemes művész címmel, 2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2019-ben Ex Libris Díjat és Hit és hűség díjat vehetett át, 2022-ben a Magyar Kultúra Lovagja címet is megkapta.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János / ATEMPO.sk