A 2021-ben elhunyt Meky Žbirka utolsó albuma lett a legjobb

A 2021-ben elhunyt Meky Žbirka albuma lett a legjobb

Hétvégén ismét gazdára találtak a Radio_Head Awards díjak, mely elismeréseket a Rádio_FM immár tizenötödik éve adja át. Az ünnepli gálaestre a Szlovák Rádió koncerttermében került sor.

A 2021-ben elhunyt Miro Žbirka utolsó albumát, a Posledné veci-t, melyet fia, David Žbirka fejezett be, választották a zenerajongók a 2022-es év legjobb szlovákiai albumának.

 

 

A 2022-es év dala a To okolo nás lett, amelyen a Para Jana Kirschnerrel és Matej Starkovval dolgozott együtt. Az év felfedezettje Berlin Manson, az év debütálója pedig a fiatal producer, IAmNøt felvétele lett. Egy másik fiatal tehetség, a Dis Is Markéta projekt hazavihette az Advance Investments Alapítvány díját, amely tizedik alkalommal került átadásra.

 

 

Különdíjat kapott Laco Lučenič énekes, zeneszerző, akit sokan a Slovensko hľadá Superstar zsűrijéből ismerhetnek.

A DÍJAZOTTAK TELJES LISTÁJA

Az idei jelöltek között ott volt a dunaszerdahelyi April Weeps Cataclastic című albuma (Hard & Heavy 2022 kategória), valamint Adela Mede Szabadság című debütáló lemeze (Kísérleti zene 2022 kategória).

Az elmúlt években a díjra nevezettek között volt számos felvidéki magyar is. A Buy Her Sugar debütáló lemeze, a somorjai Varkocs az Év felfedezettje kategóriában, vagy a Gwerkova Safari című albuma. 2011-ben a Gwerkova díjat is nyert NADA című albumával, valamint 2021-ben a somorjai Autumn Nostalgie Esse Est Percipi című albumát választotta 2020 legjobb Hard and Heavy albumának a zsűri.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: zbirka.cz