A magyar egyetemek közül a Zeneakadémia az egyetlen az első százban a világranglistán

A magyar egyetemek közül a Zeneakadémia az egyetlen az első százban a világranglistán

A QS 2023-as szakterületi rangsorain a magyar felsőoktatási intézmények közül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szerepel a legmagasabb pozícióban, előadó-művészet kategóriában ismét az 51–100. helyen van.

Megőrizte előkelő helyét a Zeneakadémia: az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (Rankings by Subject 2023) öt nagy tudományág 54 szakterületén méri össze a világ csaknem 1600 egyetemét. A Zeneakadémia az előadó-művészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51–100. helyezésével kiemelkedik a magyar egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyanok társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Cornell Egyetem vagy a Zeneakadémia egyik partnere, a Sanghaji Konzervatórium.

Járd körebe a Zeneakadémiát - virtuális túra

A szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 80,4-es pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a nemzetközi együttműködéseket, de mivel speciális terület az előadó-művészet, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb súllyal nézik.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei azonban egyaránt kiemelkedőnek számítanak nemzetközi téren. A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak, a Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó, az itt végzett diákok közismerten kelendők, nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is felvételt nyernek.

a szakterületi rangsorok
előadó-művészet szakterületi rangsor

ATEMPO.sk / Zeneakadémia
Fotó: Marjai János / MTVA