Elhunyt Jankovits József, az operettszínház bonvivánja

Életének 73. évében elhunyt Jankovits József, a Budapesti Operettszínház bonvivánja, a Turay Ida Színház örökös tagja - tudatta a teátrum. A Liszt Ferenc-díjas operetténekest, színészt türelemmel viselt, hosszas betegségek után érte a halál.

Jankovits József a legigényesebb bonviván szerepek kiváló tolmácsolója volt. A Budapesti Operettszínház Jankovits Józsefet saját halottjának tekinti. Temetéséről később adnak tájékoztatást.

Jankovits József 1951. január 3-án született. 1979 és 1981 között a Szegedi Nemzeti Színház, 1981-től a Budapesti Operettszínház tagja volt.

1992-ig volt a Fővárosi Operettszínház tagja. Kollégájával Virágh József színművésszel – ebben az időszakban – a színház népszerű bonvivánjai voltak.

Az aktuális férfi főszerepeket felváltva és (szerepkettőzés esetén) együtt is játszották. Közben vendégművészként Debrecenben, a Csokonai Színház opera előadásaiban is fellépett.

 

 

2001-ig láthatták a nézők az Operettszínházban, de ekkor már csak mint vendégművészt, hiszen külföldi szerződései voltak. (1983-ban Nyugat-Berlinben volt az első önálló külföldi szerződése, 1986-tól rendszeresen játszott Münchenben, a Gartnerplatz Theater-ben, de énekelt a Stuttgarti Operaházban is). Szerepelt a Békéscsabai Jókai Színházban, a Gyulai Várszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Kalocsai Színházban is. Szabadfoglalkozású színművészként, a Vidám Színpadon és a Turay Ida Színházban játszott.

A művészt 1990-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Főbb szerepei között volt Szu Csong (Lehár: A mosoly országa); Józsi (Lehár: Cigányszerelem); Edwin (Kálmán: Csárdáskirálynő); Homonnay Péter, Barinkay Sándor (Strauss: A cigánybáró); Tasziló (Kálmán: Marica grófnő); Eisenstein (Strauss: A denevér); Hunyadi László Erkel Ferenc operájában; Don José (Bizet: Carmen).

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube