Orosz Örs kapta a második legtöbb közönségszavazatot – átadták a Highlights of Hungary díjakat

Orosz Örs kapta a második legtöbb közönségszavazatot – átadták a Highlights of Hungary díjakat

A Görbeország elnevezésű egyedi naptár nyerte az idei Highlights of Hungary közönségdíját, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) partnerségével megvalósuló kezdeményezés jelöltjeire idén rekordszámú szavazat érkezett.

"A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén" Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektjében elkészített egyedi naptára nyerte a közönségdíjat. Görbeország Mikszáth Kálmán jelzője volt a Palócföldre.

Mohos Zsófia gyermekkorában sok időt töltött ott, később, már fotográfusként ezt a tájat és az ott élő embereket fotózta, akik "nem ápolják a hagyományokat, hanem azok az életük szerves részét képezik. A képeken keresztül mi is eljuthatunk a megpróbáltatásokkal teli világba, amelyet áthat őseink öröksége, a magyarság változatos, csodálatos kultúrája".

Az idei közönségszavazáson 101 ezer szavazatot adtak le a jelöltekre, ráadásul a szavazás rendkívül szoros volt, az utolsó pillanatig fej-fej mellett versenyeztek a jelöltek. A Görbeország után a legtöbb voksot a felvidéki Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor volt főszervezője kapta, aki a Sine Metu társasággal Szlovákia pusztuló vagy elpusztított magyar emlékeinek felkutatását és megmentését tűzte ki célul.

A harmadik legtöbb szavazatot Kőnig Róbert gyermeksebész kapta.

 

Orosz Örs

 

Orosz Örs átadta – Ki lett a Gombaszögi Nyári Tábor új főszervezője, és kik lépnek fel az idén?

"A temetőbe járás sosem volt igazán érdekes számomra, egészen addig a pontig, amig fel nem fedeztük a testvéreimmel a feliratok, nevek titkos üzeneteit. Onnantól kezdve viszont érdekes helyszínné vált, minden ami addig csak az elmúlást jelentette! Egy-egy ismertebb név felfedezése, régi, félig lekopott felirat megfejtése csak úgy pergette a fantáziánkat!...

Orosz Örs munkájában egyszerre van jelen a lelkes nyomozó, az óvatos régész és az előre tekintő ember! A Felvidék, ahol ő végzi a kutatásait, egy különleges helyszín, tele olyan “félig lekopott gondolattal”, ami fontos üzenetet hordoz a múltból a jövő számára!" - írja méltatásában Levente.

 

Orosz Örs

 

"Orosz Örs vagyok, Nyitra megyei képviselő, a megyei kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia egyik alapítója, jogvédő aktivista, értékmentő, a Sine Metu Egyesület elnöke, a 2022-es Sajó katasztrófa elleni küzdelem egyik vezetője. 14 éven át voltam Gombaszög főszervezője, melyet széles összefogásban mára Szlovákia legnagyobb magyar rendezvényévé sikerült kiépítenünk. Civilben gyűjtő és felvidéki lokálpatrióta.

Diákkorom óta fontosnak tartottam a társadalmi és a közéleti szerepvállalást. Hiszem, hogy kemény munkával igenis változtatni tudunk saját közösségünk sorsán.

Az elmúlt években egyesületünkkel a közösségépítés mellett emlékezetpolitikai projektek megvalósításába kezdtünk, melynek eredménye az elveszett feketehegyi Tompa-szobor újraállítása Gombaszögön, a ledöntött lőcsei honvédszobor újraöntése, az eperjesi Petőfi-Tompa-Kerényi obeliszk felújítása és az idén sorra kerülő roskoványi honvédemlék megtalálása és ujraállítása. Ugyancsak az elmúlt évek során megmentettünk több műszaki emléket és két középkori kolostort. Egyesületünk bázisán, a gombaszögi völgyben a sűrűn benőtt bozót közül szabadítottuk ki a középkori pálos kolostor romjait, melynek jelentős részét feltártuk, s belekezdtünk az állagmegóvási munkálatokba. A gombaszögi 5 sikeres ásatási szezon után Árpádok nyomában címmel ásatássorozatot indítottunk, mely során 7 helyszínen folytatunk feltárásokat az Ipoly- és Garam mentén. 2022-ben, tíz év kutatómunka után jelent meg Szoborsorsaink című könyvem, melyben a mai Szlovákia 1945 előtt keletkezett, magyar vonatkozású emlékhelyeit, köztéri szobrait és azok hányattatott, fordulatos sorsát mutatom be."

Egy vár feltárását remélik Ipolyvisken – Akcióban az értékmentők, két járás hét helyszínén

Zavaros a Sajó vize – népzenészek hívják fel a figyelmet a Sajó folyó szennyezettségére (VIDEÓ) 

 

A Highlights of Hungary "nagykövetei", akik között ott volt a párkányi Mihályi Réka énekesnő is, idén Berend Ferenc no-till (szántás nélküli) gazdaságát szavazták meg kedvenc történetüknek.

Berend Ferenc agrármérnök családi vállalkozása, a pusztakovácsi székhelyű Berend Kft. Somogyvár-Vityapusztán és Öreglakon talajmegújító mezőgazdasággal foglalkozik. Saját költségén rendszeresen kísérletezik, hogy a no-till technológiát minél jobban adaptálja a helyi viszonyokhoz. Számos gyakorlati bemutatót is szervezett érdeklődő gazdálkodóknak, a regeneratív gazdálkodást bemutató és népszerűsítő videók és szakcikkek állandó szereplője.

A Mathias Corvinus Collegium tavaly alapított díját A besúgó című filmsorozat kapta. A nagysikerű filmsorozat egy alulról jövő kezdeményezésként indult: Szentgyörgyi Bálint és csapata egy egyszerű körülmények között készült pilotot értékesített az HBO MAX-nek. Az elsőfilmes filmkészítő sorozata ezután bejárta a világot.

Az EXIM Fenntarthatósági és a KPMG ESG különdíját a WeHEAT Systemnek, az Index különdíját a LEGO Oroszlán Projektnek ítélték oda. A Képmás Magazin különdíját a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, míg a Highlights of Hungary által odaítélt Mindennapi elismerés különdíjat Sikentáncz Szilveszter néptáncos, néptáncpedagógus kapta.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János / ATEMPO.sk, Orosz Örs FB