Bretz Gábor és Dragony Tímea a Bartók-Pásztory-díjasok 2023-ban

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók-Pásztory-díjat.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben Bartók Béla születésnapján hozza nyilvánosságra a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett két művész - egy előadóművész és egy komponista - nevét.

Az elismerést a zongoraművész-zeneszerző özvegye, Pásztory Ditta alapította végrendeletében, ennek alapján odaítéléséről az egyetem rektorából és oktatóiból álló kuratórium dönt.

A kitüntetést 1984 óta minden esztendőben olyan, kimagasló tevékenységet végző magyar művészek kaphatják meg, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez.

A kitüntetettekről határozó kuratórium elnöke a Zeneakadémia mindenkori rektora, jelenleg Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész, tagjai pedig az intézmény neves oktatói.

A laudációjában Meláth Andrea operaénekes, az Ének Tanszék vezetője azt írta, hogy Bretz Gábor a mai klasszikus zenei élet vezető basszbaritonja, nemcsak hazájában, hanem a külföldi opera- és koncertéletben egyaránt. A kitüntetett repertoárja a zenetörténeti stílusirányzatok teljességét felöleli Monteverditől napjainkig, és számos külföldi operaház színpadán bizonyított egyedülálló karakterével, személyiségének természetességével.

Bella Máté komponista, a Zeneszerzés Tanszék adjunktusa úgy méltatta Dragony Tímeát, hogy különös érzékenységgel ír nagy apparátusú, míves alkotásokat, amelyek a szélesebb közönség számára is könnyen befogadhatók, kompozíciói gyakran hallhatók, azokat neves szólisták és vezető szimfonikus, valamint kamarazenekarok széles körben játsszák.

Arra is kitért a laudációban, hogy Dragony Tímea több mint 35 kamaraművének szignifikáns hangszere a zongora, ezért kamaraműveinek ősbemutatóinál előadóként is aktívan vállal szerepet. Zeneszerzői és előadói pályája mellett pedig komplex zenepedagógiai munkát folytat a szolfézs, a zeneelmélet és a zeneirodalom oktatása területén: e céllal írt művei szintén kiemelkedő jelentőségűek, mivel bemutatják korunk kortárs zenéjét a legfiatalabb hangszeres generációnak.

 

Bretz Gábor 1974-ben született, egyetemi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Sziklai Erikánál és Sólyom-Nagy Sándornál, 2004-ben diplomázott. A következő évben megnyerte az athéni Maria Callas Énekverseny Nagydíját. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig ível, fellépett többek közt a New York-i Metropolitanben, a Londoni Royal Opera House-ban, valamint München, Berlin, Hamburg, Bécs, Tokió rangos színpadain is, a neves karmesterek sorában, akikkel dolgozott, szerepel Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Daniele Gatti, Valerij Gergiev és Esa-Pekka Salonen is. A Magyar Állami Operaház állandó fellépője, ahol a 2012–2013-as évadban Kamaraénekes címmel jutalmazták munkáját és tehetségét. 2013-ban Liszt-díjat, 2020-ban Érdemes Művész címet, 2022- ben Székely Mihály-díjat kapott.

Dragony Tímea 1976-ban született, a Zeneakadémia zeneszerzés szakán 2002-ben diplomázott Orbán György osztályában. Számos nemzetközi kurzuson vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt, ahol olyan jelentős alkotókkal dolgozott együtt, mint Cristobal Hallfter, Eötvös Péter, Michael Jarell, Johannes Kretz vagy Manfred Trojan. Művei rendszeresen elhangzanak hazai kortárs zenei fesztiválokon. Háromszor részesült Kodály Zoltán Alkotói ösztöndíjban, 2021-ben pedig elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia három évre szóló alkotói ösztöndíját. Jelentős sikereket ért el hazai és nemzetközi zeneszerzőversenyeken: 2020-ban a Müpa zeneműpályázatán díjazásban részesült Bifrost – „A híd” című műve, 2021-ben elnyerte a North American Virtuoso International Music Competition aranyérmét Crann Bethadh című szimfonikus költeményéért, 2022-ben a 8. Vienna International Composer Competition első díját kapta Onyx című zenekari művéért, ugyanezen évben Artisjus-díjat kapott az Év Komolyzenei műve kategóriában To a Skylark című kompozíciójáért. Szimfonikus zenekari és kamarazenei műveit rendszeresen megszólaltatják jelentős hazai zenekarok.

ATEMPO.sk
Fotó: Kummer János (Opera), Labancz Viktória (Artisjus)