5+1 kihagyhatatlan film a hosszú hétvégére

Közönségkedvenc filmekkel készül a közmédia a húsvéti hosszú hétvégére. A színes kínálattal az ünnepi időszakra hangolódhatunk, de tartalmas és szórakoztató, rangos díjakkal elismert magyar játékfilmek is megjelennek benne.

 

Királyok Királya – A háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós zenéjével
Duna – április 7., péntek 18:50

Heródes királyságát komoly veszély fenyegeti. Nem csak Pontius Pilátus hatalma gyengíti a tekintélyét, hanem egy rongyos próféta egyre növekvő népszerűsége is. Názáreti Jézus és tanítványai félelemmel töltik el a Rómához hű uralkodókat, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megállítsák a számukra kedvezőtlen folyamatokat.

 

Hámori Ildikó

 

Pilátus
Duna World – április 7., péntek 19:50

Az idős falusi asszony, Szőcs Anna megözvegyül. Lánya, a fővárosban sikeres orvosként dolgozó Iza a temetés után kötelességtudóan magához költözteti az édesanyját. A két nő kapcsolata a világ felé látszólag tökéletes és szeretetteljes, azonban a faluról érkezett, mélyen vallásos Anna nem találja a helyét lánya racionális és praktikus nagyvárosi világában. Ráadásul Iza féltőnek tetsző cselekedetei lassacskán elszívják körülötte a levegőt, így az idős özvegyasszony egyre inkább magára marad. Kis idő múltán az emlékeibe menekül, és egyre gyakrabban jelenik meg előtte halott férje, Vince képzelt alakja. Végül teljes magányában, Iza mérgező, fojtó szeretetének karmában testileg és lelkileg is elsorvad… A film Szabó Magda azonos című regénye alapján készült Hámori Ildikó főszereplésével.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A feltaláló – Az elkötelezettség és a „csepp” története
M5 – április 7., péntek 21:00

Gáspár Tibor nagyszerű alakításában Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét láthatjuk. Miközben érzelmekben gazdag jelenetekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról.

 

Toldi

 

Toldi – A mozifilm – Jankovics Marcell utolsó alkotása
Duna – április 9., vasárnap 21:00

Arany János elbeszélő költeményének hőse, Toldi visszatér a képernyőre. A Toldi című animációs sorozat tavaly őszi premierje után, az egészestés film televíziós bemutatója is a Dunán lesz, a Magyar filmek vasárnap este című sorozatban. Az MTVA felhívására és támogatásával megvalósuló alkotás a Kecskemétfilm stúdiójában készült több mint háromévnyi munka eredményeként. A figuraterveket és a forgatókönyvet Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus készítette, aki a film rendezője is volt, Csákovics Lajossal közösen.

 

Magyar Passió

 

Magyar Passió – Egy alkotás a kitartásról
Duna – április 9., vasárnap 22:50

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kikövetelésével. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat. 

ATEMPO.sk
Fotó: archívum