Magyar Valentin zongorista újabb nemzetközi sikere

A balassagyarmati származású Magyar Valentin zongorista aranyérmet kapott a hangszeres szólisták között a 21-23 évesek kategóriájában a Bécsi Nemzetközi Zenei Versenyen.

A versenyen maximum 30 perces hangfelvételekkel lehetett részt venni, különlegessége, hogy bármilyen hangszeres szólista, énekes, zeneszerző, kamaraformáció indulhatott. Ennek megfelelően a győzteseket a világ 46 országából jelentkező csaknem ezer versenyzőből választotta ki a zsűri.

A hangszeres szólisták között a 21-23 évesek kategóriájában a nagydíjat egy kínai hegedűsnek ítélték, míg legjobb zongoristaként Magyar Valentin aranyérmet kapott. Magyar Valentin Várjon Dénes és Farkas Gábor mesterképzős tanítványa a budapesti Zeneakadémián, ezzel párhuzamosan idén áprilistól a berlini Hanns Eisler Zeneakadémián Kirill Gersteinnél tanul.

A verseny honlapja szerint ezüstérmet kapott továbbá Bodorova Éva szoprán, Lázár Katalin fuvolista, a The Görög Sisters zongoraduó (Görög Enikő és Görög Noémi) pedig szintén aranyérmet szerzett a versenyen.

 

Magyar Valentin zenei tanulmányait 2006-ban kezdte a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában, Somogyvári Ildikó vezetésével. Legelső szakmai sikerét 2013-ban érte el a nyíregyházi XIII. Országos Zongoraversenyen, ahol kiemelt 1. helyezést kapott. 2013-2015-ig a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában tanult Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművésznél, majd 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe. Tanárai itt Eckhardt Gábor, Hargitai Imre és Wágner Rita voltak. 2019 őszétől az egyetem klasszikus zongora szak alapképzésén (BA) folytatja tanulmányait, ahol jelenlegi tanárai Némethy Attila és Szokolay Balázs. Visszatérő résztvevője Takács-Nagy Gábor , Ian Fountain és Fejérvári Zoltán kurzusainak, valamint a balassagyarmati Zene Határok Nélkül nemzetközi muzsikustábornak, a Bozsoki Zenei Fesztiválnak és a Kaposfestnek egyaránt. Több zenekarral is rendszeresen együttműködik, mint például a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Hazai és külföldi pódiumok rendszeres fellépője (BMC, Zeneakadémia, MÜPA, Pesti Vigadó, Klebersberg Kultúrkúria, Jókai Anna Szalon, Nemzeti Színház, a bécsi és a belgrádi Magyar Kulturális Intézet).

2018 júniusában Mozart: d-moll zongoraversenyével mutatkozott be a Zeneakadémia Nagytermében az Anima Musicae kamarazenekarral, amihez saját kadenciákat írt. 2019 júniusában a Pesti Vigadó dísztermében játszotta Rachmaninoff: Rapszódia egy Paganini témára c. zongoraversenyét Horváth Gábor vezénylése és a Zuglói Filharmónia kíséretében. 2021 februárjában közös koncertet adott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Várdai Istvánnal, melyen többek közt Bach f-moll zongoraversenye hangzott el.

Magyar Valentin több nemzetközi zongoraverseny díjazottja. 2016-ban a Velenjében (Szlovénia) megrendezett III. Aci Bertoncelj Nemzetközi Zongoraversenyen korosztályának ezüst fokozatát nyerte el, 2017-ben a grazi (Ausztria) V. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny 2. díjazottja lett, valamint a legjobb Bartók mű interpretációjáért járó különdíjat is ő kapta. 2018-ban 1. díjat szerzett a balassagyarmati 32. Nemzetközi Előadói Versenyen. 2020 februárjában a Yamaha Hangszeres Verseny győzteseként elnyerte a Yamaha Ösztöndíjat. 2020 októberében 1. díjat kapot a HCC New York által megszervezett online zenei versenyen.

2017-ben indult a Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutatóban, ahol a középdöntőig jutott.

2019-től részt vesz a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjában, ahol hosszútávú együttműködést folytat Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, Várdai István csellóművésszel, Baráti Kristóf hegedűművésszel, Szűcs Máté brácsaművésszel és Hornyák Balázs fuvolaművésszel.

Harmadik lett Magyar Valentin a németországi zongoraversenyen

ATEMPO.sk
Fotó: Sepsi Botond