Szirtes Ági kapta 2023-ban a Psota Irén-díjat

Szirtes Ági kapta 2023-ban a Psota Irén-díjat

2023-ban hatodik alkalommal került átadásra a Psota Irén-díjat. Az elismerést ezúttal Szirtes Ági, a Katona József Színház Kossuth-díjas színművésze vehette át a Rózsavölgyi Szalonban.

A jelentős szakmai díjat Almási Éva, a Nemzet Színésze alapította 2016-ban, amikor Psota Irén helyére bekerült a nemzet színészei közé. A Psota Irén tiszteletére és emlékére létrehozott díjat évente annak a színésznőnek ítéli oda a kuratórium, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, teljesítménye, kiemelkedő képességei a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak.

Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj egy ezüstplakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A plakettet Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette.

A díjat a Psota Irén Alapítvány nevében Básti Juli színművész adta át.

 

Szirtes Ági - Psota Irén-díj

 

Az eseményre meglepetésekkel is készültek. Parti Nagy Lajos - aki a kedvenc költője Szirtes Áginak - egy versét hozta el neki, azt mondta el. Molnár Piroska Szirtes Ági édesapjának, Szirtes Ádámnak a kedvenc dalát énekelte el. Ascher Tamás rendező pedig a laudációt mondta el.

Szirtes Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész Budapesten született Szirtes Ádám Kossuth-díjas színművész lányaként. 11 évesen már filmben szerepelt. A Színművészeti Főiskola elvégzése után a kecskeméti Katona József Színház tagja lett 1978-ban, majd egy év múlva átszerződött a Nemzeti Színházhoz. 1982-ben pedig alapító tagként csatlakozott az akkor induló budapesti Katonához, mely azóta is az anyaszínháza. Szerepelt a színház első bemutatójában, amely Csehov Manójából készült, és a legnagyobb szériát elérő előadásokban is, mint a Három nővér, az Elnöknők, a Portugál és az Ivanov. Filmszerepei közül emlékezetes a Falfúró és a Roncsfilm, Tarr Béla az ő arcával zárta A londoni férfit. Vannak, akik sosem látták színpadon vagy a vásznon, mégis azonnal megismerik hangjáról, hiszen ő szinkronizálta a Csengetett, Mylord? Miss Cissyjét is, a Maffiózók Carmela Soprano-ját, vagy a Vészhelyzet Dr. Anna Del Amico-ját. Pályája elismeréseként 1988-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1999-ben érdemes művész lett, 2008-ban Kossuth-díjat, 2018-ban Prima Primissima díjat kapott. 2011 óta Budapest díszpolgára.

A díjazott egyébként egyetlen egyszer játszott Psota Irénnel, az Egy erkölcsös éjszaka című filmben. Amikor Szirtes Ági átvette ma a díjat, odalépett a háttérben kivetített Psota Irén-képhez, és megsimogatta a karját. A műsor legvége igazán megható volt. Pálmai Anna, Szirtes Ági lánya olvasott fel részletet nagypapája, Szirtes Ádám könyvéből. A háttérfotón közben Szirtes Ádám és Szirtes Ági volt látható.

 

Szirtes Ági - Psota Irén-díj

 

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva kérte fel, akik a következő összetételben döntenek az elismerésről:

Básti Juli Kossuth-díjas színművész,
dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke),
Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész,
dr. Lantos Endre főorvos,
dr. Langer János ügyvéd.

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak, 2022-ben Molnár Piroskának ítélték oda a Psota-díjat. (2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.)

Roni, ATEMPO.sk / Rózsavölgyi Szalon
Fotó: Katona József Színház, Sárközy Marianna