Négyen már a döntőben - Különleges feldolgozások A DAL 2013 első elődöntőjében (VIDEÓ)

Tíz versenydal akusztikus feldolgozásával folytatódott szombaton A Dal 2023 első elődöntője. A műfaji sokszínűség ezúttal sem maradt el: a rock-metál, a pop, a jazz és a népzene is képviseltette magát.

A jobbnál-jobb feldolgozások új értelmed adtak a daloknak, melyek új életre keltek. A zsűri is magas pontszámokkal díjazta az előadásokat.

Az este folyamán viszont már csak négyen jutottak a döntőbe, három produkció az ítészek pontjai alapján, egy a közönségszavazatokkal.

 

A döntőbe került szerzemények:

Panka és Kristóf közös szerzeménye az álmodozás és az elvágyódás elegye, és hogy ez örömteli-e vagy szomorú, az a folyamat megélőjén múlik. A Nincsen semmi boldogságom nem bús, de nem is boldog dal, inkább egy keserédes vágyódás népzenei elemekkel tűzdelve.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A QUACK mondanivalója, hogy uraljuk az életünket, ne hagyjuk, hogy eltántorítsanak minket céljainktól. Az Akkor is című dalukban a szorongásokról, azok leküzdéséről szóló szöveg találkozik a broadwayes hangszerelésű, mégis friss és táncolható dallammal.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szekeres András, a Junkies punk-rock énekese lírai oldalát mutatta meg Az ősz című dalában. Szerzeménye arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az évszak méltatlanul elhanyagolt, pedig sokszínűségével hivatott arra, hogy szülessen róla egy dal.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az Éjféli járat egy metróállomáson zajlott szakítást dolgoz fel, amelynek a Titán frontembere szemtanúja volt. Az elhagyott fiú nem sokkal később véget vetett életének. A dal minden párkapcsolatban élőnek szól, hogy a közös történetnek méltó lezárás és ne tragédia legyen a vége.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Jövő héten újabb tíz dalt hallhatunk, majd a döntőben a nyolc finalista a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében mutathatja be produkcióját. A győztes dal előadója „Az Év Dala 2023” cím, illetve a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2023” elismerés mellett tízmillió forintot nyer zenei produkciója fejlesztésére. A döntőbe jutott másik hét dal előadója szintén részesül zenei pályájára fordítható nyereményben.

A rangos zenei versenyen Mező Misi, Wolf Kati, Ferenczi György és Egri Péter értékelte a produkciókat, melyek között már ott van az év dala.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: MTVA