Mokos Attila történelmet írt - Felvidéki magyar színészek hozták el a szlovák filmes díjakat

Mokos Attila történelmet írt - Felvidéki magyar színészek hozták el a szlovák filmes díjakat

Taroltak a felvidéki magyar színészek a Nap a hálóban (Slnko v sieti) filmes díjátadón. Mokos Attila Jászai Mari-díjas színművész pedig történelmet írt.

A Nap a hálóban díjat a Szlovák Televíziós és Filmakadémia ítéli oda minden évben az előző év legjobb hazai filmjeinek és az alkotóknak. Az idei díjátadóra április 15-én, szombaton este került sor, melyet a közszolgálati tévé is közvetített. Összesen 18 kategóriában hirdettek győztest.

A tizenkettedik alkalommal meghirdetett eseményen a legtöbb jelölést, 16-ot a Pecháček (Bárdos) Judit főszereplésével készült Piargy című film kapta, melyek közül tizenkettőt el is hozott, köztük a közönségdíjat is. A filmet hamarosan a Közép-európai filmek fesztiválján is bemutatják, ahol Judittal is találkozhatnak az érdeklődők.

 

 

A legjobb női főszereplő Pecháček (Bárdos) Judit lett a Piargy filmben nyújtott alakításával.

Mokos Attila Jászai Mari-díjas színművész két kategóriában is érdekelt volt. Mint férfi főszereplő a Piargy-ban, mellékszereplőként pedig a Rimaszombatban és Losoncon játszódó Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) című filmben. A díj történetében először mindkét elismerést ő kapta. 

A legjobb férfi alakításért járó díjat Bandor Éva Jászai Mari-díja színművésznő kollégája adta át neki. Mokos Attila legújabb filmje napokon belül kerül a mozikba. 

 

 

A legjobb filmnek járó díjat végül Az áldozat (Obeť) című alkotás hozta el, melynek jelmeztervezője Gadus Erika, aki szintén a jelöltek között volt.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum