Párizsban lett a a legjobb dráma Az első kettő című film – a Záróvonal különdíjat kapott

A legjobb európai független drámai játékfilmnek járó díjat nyerte el Szövényi-Lux Balázs Az első kettő című romantikus filmje az Európai Független Filmfesztiválon (ÉCU) Párizsban.

A vasárnapi gálán a film rendező-forgatókönyvírója személyesen vette át az elismerést.

"Az első kettőt azzal az őszinte szándékkal készítettük az alkotótársaimmal, hogy a lehető legszélesebb közönséghez juttassuk el a két szerelmes, ám közös életük legnagyobb próbatétele előtt álló fiatalról szóló történetünket. Az ÉCU pedig az a platform, ahol erre a legjobbak az esélyek a nemzetközi forgalmazás szempontjából"

mondta Szövényi-Lux Balázs, aki hozzátette, hogy Az első kettő fesztiválkörútja még csak most vette kezdetét: hamarosan Amerikában versenyzik a film, miután meghívást kaptak vele a Myrtle Beach Film Festivalra, ahol a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában is jelölték.

 

 

Az április 13-tól a magyarországi mozikban is látható filmben egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad. A szerelmeseknek egy napjuk marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, amelyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást.

A többségében angol nyelven készült, magyar feliratos film forgatókönyvét Szövényi-Lux Balázs írta. A történet a végső formáját Farkas Ádám és Danszki Fruzsina dramaturgok segítségével nyerte el.

A főszereplőket Hannah Saxby és a Brazilokban, valamint a Foglyokban is látott Bergendi Barnabás alakítja. Mellettük feltűnik még a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A színes és fekete-fehér jeleneteket is tartalmazó filmet Vass Gergely fényképezte, a produceri feladatokat az Umbrella és a Cinesuper együttműködésével Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs látta el. A vágó Kovács Dávid és Szövényi-Lux Balázs volt, a látvány Bobor Ágnes és Barta Borbála munkája.

Az Európai Független Filmfesztiválon még egy magyar filmet díjaztak, Szemerédy Viktória Záróvonalcímű alkotása a zsűritől különdíjat kapott. A rövidfilmben Benkö Claudia, Csányi Dávid és Nagy Zsolt szereplenek.

 

{facebook}https://www.facebook.com/100072379941837/videos/1132609637491611/{/facebook}

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum