A DAL akusztikus előadásait Mező Misi és Ferenczi György is mindig nagy izgalommal várja

Ez az előadásmód lehetőséget ad arra, hogy a dal üzenete még jobban elérjen a közönséghez, véli a műsor zsűritagja, Mező Misi, aki azt is fontosnak tartja, hogy az előadók megfelelően használják a magyar nyelvet. Vannak olyan előadók, akik kénytelenek kilépni a komfortzónájukból, amikor dalukat akusztikusan kell bemutatni – teszi hozzá Ferenczi György, aki szerint tiszteletre méltó, amikor az akusztikus fordulóra – komolyan véve a versenykiírást –, a versenyzők komplett új nótával állnak A Dal 2023 színpadára.

Nagy várakozással ülnek újra a zsűriszékekbe Mező Misiék, kíváncsiak, miként oldják meg dalaik akusztikus áthangszerelését a továbbjutott előadók.

„Nagyon szeretjük az akusztikus zenét és érdeklődve várjuk, miként szólnak így a dalok. Ebben az előadásmódban nem elég, hogy egyszerűen akusztikus hangszerrel előadják a dalt, ilyenkor egészen másként kell hangsúlyozni. Az akusztikus előadás elősegíti, hogy a közönséghez még jobban elérjenek a szerzők gondolatai, üzenetei”

– fogalmazott Mező Misi, A Dal 2023 zsűritagja. Hozzátette, a szerzemények abból a szempontból is „vizsgáznak”, hogy meg tudnak-e élni ilyen zenei környezetben, illetve előtérbe kerülnek az előadók kvalitásai is.

A Duna showműsorának – amellett, hogy a magyar könnyűzene katalizátora – fontos küldetése, hogy továbbörökítse a gazdag hazai zenekultúrát és őrizze a magyar nyelv értékeit. Éppen ezért a dalszövegeknél nemcsak azok üzenetét, hanem az igényes anyanyelvhasználat fontosságát is kiemelte Mező Misi. „Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, ha valaki hibásan alkalmazza a magyar nyelvet, ezért ejtünk szót sokszor a prozódiáról. Tudjuk, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelyik másként kommunikál, de nekünk felelősségünk, hogy utat mutassunk, és feladatunk, hogy szakmai diskurzust folytassunk”.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

„Kevés olyan zenekar, előadó van, amelyik alapból akusztikus és elektromos zenét is játszik. Akik csak az utóbbiban zenélnek, azoknak az akusztikus előadáshoz komolyan ki kell lépniük komfortzónájukból”

– fogalmazott Ferenczi György, hozzátéve, a pályázóknak nem árt már a jelentkezéskor végiggondolniuk, hogy fordulóról fordulóra meg kell újulniuk és a döntőbe jutás esetén szimfonikus verzióban is meg kell mutatniuk a dalukat. „Három zenekarnak is megköszöntem az első elődöntőben, hogy komolyan vették a versenykiírást. Tiszteletre méltó, hogy az akusztikus hangszerelést úgy oldották meg, hogy komplett új nótát adtak elő” – mondta a kétszeres Artisjus-díjas szájharmonika-művész, aki arról is beszélt, nem a zenei stílus alapján ítéli meg a produkciókat, hanem azt a színvonalat értékeli, amivel kiállnak a színpadra. Az ugyanis nem elég, hogy egy stúdióban tökéletesen elkészített felvétellel jelentkeznek a dalválasztóba, szerzeményüket el is kell tudni játszaniuk élőben a színpadon.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Dal 2023 szombaton a második elődöntővel folytatódik 19:35-től a Dunán. A nézők ismét tíz dalt láthatnak és hallhatnak újra, immár akusztikusan áthangszerelt formában. Négy produkció jut tovább, ezzel kialakul A Dal 2023 döntős mezőnye. Az április 29-i végső megmérettetésen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a nyolc finalistát.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Kovács Attila/MTI, Csöndör Kinga/MTVA