Jön A kacagó királykisasszony - N. Tóth Anikó kortárs meséjét állítják színpadra a Komáromi Jókai Színházban

Megkezdték a próbáit N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony mesejátékának a Komáromi Jókai Színházban. Az Ipolyságon élő kortárs szerző által írt darab bemutatóját májusban tartják a teátrumban. A rendező Matusek Attila.

A Dialóg nonprofit szervezet két éve hirdette meg második drámapályázatát, Dráma 21’ címmel. Olyan munkákat vártak szlovákiai magyar szerzőktől, melyeket még nem mutattak be, s nem jelentek meg sehol.

Első helyen végzett A kacagó királykisasszony, a zselízi születésű N. Tóth Anikó mesejátéka, s ezt most gyermekbérletben műsorra tűzi a komáromi színház.

 

N. Tóth Anikó

 

„Ez a mese alapvetően arról szól, hogy ne veszítsük el a reményt, próbáljunk távolabbra tekinteni, mint az aktuális problémáink, s ne csak azt vegyük észre a gondokból, amik a mindennapokban adódnak. Ugyanakkor tudjuk meglelni az apró örömöket. A mai történet, amely apa, anya és kislány dialógusával indul megmarad a klasszikus mesevonalon, szeretnénk, ha a csoda megtörténne a lelkekben, gondolatokban, a képzeletben.

A mai gyerekek gyorsabb információs csatornában élnek, mint az előző generációk, nehezebb lekötni a figyelmüket. Ebben a mesében az a szép, hogy többször lassul le a történet, s ezáltal a tempó is megnyugszik, lesz idő feldolgozni mindenkinek a látottakat.

A gyerekközönség a legőszintébben jelez a nézőtérről, ha valami nem tetszik neki. Nem tartottam ettől soha. Az életben is jobban szeretem, ha az egyenes utat választjuk. Ez a mese akár erről is szólhat” - mondta Matusek Attila rendező, aki fiatal színészként szívesen állít színpadra műveket.

 

Matusek Attila

 

Már egyetemi évei alatt foglalkozott Shakespeare darabok szövegeivel, dolgozott fiatalokkal színjátszó táborokban, a szombathelyi színháznál színre vitt ifjúsági előadást, Kassán is rendezett már, Komáromban pedig tavaly a Burundanga című darab készült a vezetésével.

A kacagó királykisasszony előadásban színpadra lép Hostomský Fanni, Holocsy Krisztina, Olasz István, Köleséri Sándor, Bernáth Tamás, Szebellai Dániel, Molnár Xénia és a lény hangjaként Dráfi Mátyás hallható majd.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A díszlet és jelmeztervező Michac Gábor, a zene Kalocsányi Gábor munkája, a dramaturg Csikmák Katalin.

Mesemusical és rémvarieté – Magyarországi színházak után itthon is tervezne már Michac Gábor komáromi díszlet-és jelmeztervező (INTERJÚ)

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház, Bárány János, Göbölös Lajos (ATEMPO.sk)