Kedden Kerekes Péterrel, szerdán Bárdos Judittal lehet találkozni a Közép-európai filmek fesztiválján

Első alkalommal rendezik meg a Little Europe Filmfesztivált Budapesten, a Toldi Moziban április 25. és 27. között, a rendezvényen hét közép-európai játékfilmet és két dokumentumfilmet mutatnak be.

A Szex, drogok és egy kis (nagy) Európa: a közép-európai kortárs film keresztmetszetben című nemzetközi filmszemle elsődleges célja, hogy bemutassa az elmúlt évek közép-európai játék- és dokumentumfilmes termésének legjavát. Az első fesztivál hat európai kulturális intézet együttműködésében valósul meg, a rendezvénynek a Toldi mozi ad otthont.

A fesztivál dramaturgiája egyszerre igyekszik megerősíteni és lerombolni a különböző nemzetek mentalitásáról és filmművészetéről alkotott sztereotípiákat.

A fesztivál nyitófilmje a román Pipacsmező című alkotás lesz. Szintén Romániából érkezik az Egymással szemben című dokumentumfilm, amely egy intim családi dráma keretében a társadalom és a mentális betegek kapcsolatát vizsgálja.

 

 

Kerekes Péter kassai rendező 107 anya című doku-fikciós filmjével mutatkozik be április 25-én, amely egy ukrán női börtönben játszódik. A Piargy című fekete-fehér film április 26-án lesz műsoron, ami egy modernkori szlovák Szodoma és Gomorra; egy falu történetét meséli el Pecháček (Bárdos) Judit, Mokos Attila és Nádasdi Péter szlovákiai magyar színészekkel.

 

 

A díjnyertes Il Boemo című film Josef Myslivecek cseh barokk zeneszerző viharos sikerektől és bukásoktól sem mentes életét mutatja be. Adam Sedlák cseh rendező Banger. című alkotása Alex, egy fiatal rapper tragikomikus éjszakai ámokfutását követi végig.

Az osztrák filmművészetet az Oscar-díjas rendező, Stefan Ruzowitzki Hátország című filmje képviseli. A film egy háborús veterán történetét meséli el, aki a háború utáni Bécsben egykori harcostársai gyilkosa után nyomoz.

A Holtpont című szlovén film két különböző társadalmi csoportból származó pár találkozását mutatja be, akiknek életét egy végzetes éjszaka megváltoztatja.

Az Amatőrök című lengyel film középpontjában egy Down-szindrómás színészekből álló amatőr színtársulat áll, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy igazi színházban lépjenek fel.

A vetítések kísérőprogramjaként számos beszélgetést tartanak, többek közt Pecháček (Bárdos) Judit, a Piargy című film színésznője és Kerekes Péter is a fesztivál vendége lesz.

Ott lesz Eugen Jebeleanu, a Pipacsmező című dráma rendezője, Szlovéniát Vinko Möderndorfer, Lengyelországot Iwona Siekierzynska rendező és Waleria Siekierzynska társíró képviseli.

A fesztiválon április 26-án fellép a Balogh Guszti & Balogh Brájen Duó.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: archívum