Váratlanul elhunyt Vágó István kvízmester, műsorvezető, zenész

Váratlanul elhunyt Vágó István kvízmester, műsorvezető, zenész

74 éves korában váratlanul elhunyt Vágó István televíziós műsorvezető, szerkesztő, zenész és politikus – a hírt pártja közölte közösségi oldalán.

A kvíz műfajának egyik legsikeresebb magyar alakja, számos díj kitüntetettje, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció média munkacsoportjának vezetője országos elnökségi tagja, és a XII. kerület önkormányzati képviselője volt.

A Favágók hobbizenekar basszusgitárosaként is láthattuk a színpadon.

 

 

Vágó György és Vadas Veronika gyermekeként született Budapesten 1949. február 14-én. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai születésű édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan édesapja, nagyszülei és testvére már nem tértek vissza. Később, amikor megházasodott, anyósa kérésére megkeresztelkedett.

 

Vágó István

 

Vágó gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető volt, de ezt a szakmát sosem gyakorolta. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul, interjúképesen olaszul és portugálul, de további nyelveken is megértette magát.

 

 

Jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését, 1976-ban. Azóta is kedveli a vetélkedőjátékok minden fajtáját, melyek közül többet műsorvezetőként is kipróbált. 1997-től rövid ideig a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amit még a Magyar Televízióban kezdett, 1993-ban. Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! c. nyelvművelő műsort, amely 1997-ben érkezett el 500. adásához, s amelynek egyes témáit könyv alakban is kiadták. 2000-től a Legyen Ön is milliomos! néven ismert műsort vezette.

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan, filantropikum.com