Ma koronázzák meg III. Károly királyt - világsztárok lépnek fel a koronázási koncerten

Ma koronázzák meg III. Károly királyt - világsztárok lépnek fel a koronázási koncerten

Megkoronázzák szombaton III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját a londoni Westminster-apátságban. A ceremónia 10.20-kor indul, amit számos televízió is közvetít, köztük az RTL, a TV2 és az ATV is.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A koronázást háromnapos ünnepségsorozat kíséri, és ennek egyik fő rendezvénye lesz a ceremónia másnapján, május 7-én, vasárnap esedékes nagyszabású koncert, amelyet a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély hatalmas parkjában tartanak.

A rendezvényen, amelyet a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez, állít színpadra és közvetít. Az eseményen fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings, Olly Murs és Nicole Scherzinger is.

A koncert házigazdája Hugh Bonneville lesz, és Tom Cruise, Dame Joan Collins, Bear Grylls és Sir Tom Jones is videóüzenettel jelentkezik.

A közönséget a BBC által szervezett országos sorshúzáson választották ki. A szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kapott a windsori koronázási megakoncertre, amelyet összesen 20 ezren tekinthetnek meg a helyszínen.

A világhírű szupersztárok mellett fellépnek a zenei rendezvényen különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is. A szereplők között lesznek mások mellett olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek az állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint a LMBT-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

III. Károly király életének 75. évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

ATEMPO.sk