Franz Schubert Vegyeskar – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A zselízi Franz Schubert Vegyeskar 1982-ben alakult a Csemadok alapszervezete mellett. 1984 óta – 1987 kivételével – rendszeresen részt vett a Kodály Napokon, ahol aranykoszorús vagy ezüstkoszorús minősítést nyert. Legutóbbi, 2017-es minősítése: aranykoszorú.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

A vegyeskar rendszeres szereplője volt az országos népművészeti fesztiváloknak. Legtöbbször Szlovákiában vagy Magyarországon lép fel, de sikerrel versenyzett Bécsben, a Nemzetközi Franz Schubert Kórusversenyen és az olomouci „Svátky písní” elnevezésű nemzetközi versenyen is. 2006 óta rendszeresen fellép a Bárdos Lajos Zenei Hetek kórusrendezvényein, és gyakran szerepel a hazai kórustalálkozókon.

Első CD-je 2007-ben, a zselízi Franz Schubert Gyermekkarral együtt fölvett „Zselízi hangok” című hanghordozója 2010-ben jelent meg, valamint egy – karácsonyi műveket tartalmazó – lemeze pedig 2017-ben látott napvilágot.

2008-ban, 2011-ben és 2019-ben egy-egy kórusfesztiválon emlékezett meg a Szíjjártó Jenő zeneszerzőről. A kórus repertoárjában egyaránt találhatók egyházi és világi művek.

Munkája elismeréseként a kórus 2007-ben, karnagya 2001-ben Pro Urbe-díjat kapott. A karnagyot 2019-ben Kóta-díjjal jutalmazták zeneszerző/zeneíró kategóriában.

 

A kórus alapító karnagya Horváth Géza. Zongorán kísér Mézes Attila.

Horváth Géza karnagy, tanár, a zselízi polihisztor

 

Horváth Géza
Horváth Géza

ATEMPO.sk