Stilla Pectus nőikar – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A Stilla Pectus nőikar 1983-ban kezdte meg működését Párkányban. Művészeti vezetője és karnagya 1991-től Papp Katalin. A kórus ebben az évben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

Legfontosabb küldetése, hogy tagjaival és ez által a közönséggel megismertesse a kórusirodalom legértékesebb műveit, jeles alkotásait és azt hitelesen megszólaltatva tolmácsolja a közönség felé. A zenei anyanyelv megtartó erejének nyomatékosítása kulcsfontosságú a kóruspróbákon, lényeges küldetésük emellett a kórusmuzsika átörökítése, az énekkultúra kiemelt ápolása és nem utolsósorban közösségi érzés erősítése a tagokban.

A kórus időről időre átalakult, a tagok váltották egymást, ám művészi igényességéből és lendületességéből semmit sem veszített. Jelenlegi kórustagjai az élet különböző területein tevékenykednek, van köztük hivatásos zenész és zeneszerető, énekelni vágyó lelkes amatőr is. Összeköti őket az elhivatottság a kóruséneklés iránt, és a rendszeres, kemény munka. E sokszínűség köszön vissza a gazdag repertoárjukban, amelyben egyházi, világi és kortárs művek szerepelnek.

Az énekkar által szervezett rendezvények, zenei fesztiválok mára már hagyománnyá váltak. Számtalan hazai és külföldi koncerten, versenyen, illetve nemzetközi kórustalálkozókon képviselték Párkány városát. A szakmai megmérettetéseken elért eredményei közül a legrangosabbak a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus versenyen és a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért helyezései.

A visegrádi Szent György Lovagrend Magisztrátusa a kórust, fennállásának 35. évfordulója alkalmából Dícsérő Parancsban részesítette és Anjou pajzzsal tüntette ki, több éves együttműködéséért, szolgálatáért.

Megalakulása óta rendszeres résztvevője a Galántai Kodály Napoknak.

A kórus karnagya Papp Katalin. Zongorán kísér Szekrényessy Csanád.

 

Papp Katalin
Papp Katalin

ATEMPO.sk