Kodály Zoltán Daloskör – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A Kodály Zoltán Daloskör 67 éves múltra tekint vissza, 1956 őszén alakult. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

1962-től hat évig szünetelt az énekkar munkája. Működését a szlovákiai magyar kórusmozgalom országos fóruma, a Kodály Napok hatására újította fel ismét, 1969-ben. Az alapítókarnagy Ág Tibor 1979-ig, Chemez Zsuzsanna három évig vezette a kórust. 1982-től, immár 41 éve Józsa Mónika a daloskör karnagya.

A Kodály Zoltán Daloskör az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi hangversenyen (Magyarországon és Erdélyen kívül Csehországban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Izraelben) képviselte eredményesen Galánta városát. A kórus jelenlegi repertoárja a kórusirodalom minden korszakából válogat, legnagyobb részét azonban a huszadik századi és kortárs magyar kórusművészet alkotásai teszik ki. Kodály a cappella művei közül 15 szerepel az énekkar repertoárján, de az olyan nagyszabású énekzenekari művek előadásában is részt vett (más kórusokkal közösen), mint a Psalmus Hungaricus (Debrecen, 2004; Galánta, 2005; Kecskemét, 2012) és a Budavári Te Deum (Székesfehérvár, 2007).

Amíg egy nép énekel … - Így ünnepelt a hatvanéves Kodály Zoltán Daloskör

Gútán koncertezett a Kodály Zoltán Daloskör

Az 1969 óta háromévenként ismétlődő Kodály Napok minden eddig megrendezett fesztiválján részt vett Galántán, több alkalommal érdemelte ki a legmagasabb minősítési fokozatot. 2017-ben, a Magyar Kodály Társaság különdíját is megkapta a XVII. Kodály Napok kórusversenyén nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményért. További díjak, kitüntetések: Galánta város polgármesterének díja – 2005, 2011; Kodály Zoltánemlékdíj – 2006; A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat díja a régió kulturális életének fejlesztéséért – 2007; Csokonai Vitéz Mihály közösségi díj – 2008; a Szlovák Köztársaság Aranyplakettje – 2016; Galánta városának Pro Urbe díja – 2017.

A kórus karnagya Józsa Mónika, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának ének-zene tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának, valamint számos kitüntetés birtokosa. A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje kitüntetést, az MMA Zeneművészeti-díját (2020), Harmónia Életmű-díjat (2022), a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

„Amíg csak kottapapíron van a kórusmű, holt kincs a láda fenekén” - Józsa Mónika, a Harmónia életműdíjas 2022-ben

Józsa Mónika karnagy, ének-zenetanár, a hazai kórusmozgalom kimagasló alakja

 

Józsa Mónika
Józsa Mónika

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András