Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa egyidős a nyitrai magyar tanárképzéssel.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

Az 1960-61-es tanévben alakult női karként Kopasz Elemér karnagy vezetésével, majd rövid időn belül 85 tagú vegyeskarrá bővült. A karnagy nyugdíjba vonulását követően az énekkart rövid ideig Szíjjártó Jenő, majd Ág Tibor vezette. 1974-től Simek Viktor keze alatt ismét női karként működött, de 1978-ban a magyar tagozat kórusát megszüntették.

1990 tavaszán született újjá ismét vegyeskarként Simek Viktor vezetésével. 1993-tól – immár 30 esztendeje Józsa Mónika a kórus karnagya. 2003-tól a kórus a Közép-európai Tanulmányok Kara égisze alatt működik. Tagsága az egyetem magyar ajkú, szívesen éneklő hallgatóiból verbuválódik, leginkább az óvóképzős hallgatókból.

A napjainkban a mintegy 25-30 tagú kórus rendszeresen bekapcsolódik az egyetem, Nyitra városa, és a környékbeli falvak, a Zobor-vidék zenei életébe. Igen sikeresek és lélekemelők a rendszeresen ismétlődő karácsonyi hangversenyek az egyetem falai közt, illetve a Zobor-vidéki falvakban. A kórus tudatosan felvállalt küldetése többek között a karnagyképzés. Így a karácsonyi koncerteken az ifjú karnagyok, a jövendő zene-szakos pedagógusai is lehetőséget kapnak, hogy vezényeljék az énekkart.

A Magyar Művészetért Alapítvány a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának 2006-ban a Bartók Béla – emlékdíj kitüntetést adományozta. 2013-ban jelent meg az énekkar első önálló hanghordozója, amely a közelmúlt repertoárjából ad közre válogatást, egy-egy koncert-felvétellel tarkítva az összeállítást. A 60 éves jubileumi koncertre készült el A kórusmuzsika bűvkörében című kisfilm, amely az egykori kórustagok visszaemlékezései alapján ad betekintést az elmúlt 60 év kóruséletébe. A film megtekinthető a Közép-európai Tanulmányok kara weboldalán.

A kórus karnagya Józsa Mónika, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának ének-zene tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának, valamint számos kitüntetés birtokosa. A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje kitüntetést, az MMA Zeneművészeti-díját (2020), Harmónia Életmű-díjat (2022), a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

„Amíg csak kottapapíron van a kórusmű, holt kincs a láda fenekén” - Józsa Mónika, a Harmónia életműdíjas 2022-ben

Józsa Mónika karnagy, ének-zenetanár, a hazai kórusmozgalom kimagasló alakja

 

Józsa Mónika
Józsa Mónika

ATEMPO.sk
Fotó: fss.ukf.sk