Concordia Vegyeskar – bemutatjuk a XIX. Kodály Napok résztvevőit

A komáromi CONCORDIA Vegyeskar 1980 májusában alakult a CSEMADOK komáromi helyi szervezete mellett, majd a kórus támogatója lett a Városi Művelődési Központ is. Jelenleg a Concordia Chorus Polgári Társulás segíti az énekkar aktív tevékenységét.

XIX. Kodály Napok - a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán (részletes program)

A kórus 1981-től a galántai Kodály Napok többszörös aranykoszorús résztvevője, a szlovák kóruséletben is eredményes együttes. Rendszeresen fellépnek Komárom kulturális eseményein. Önálló hangversenyeik mellett a Felvidék magyarlakta falvaiban is gyakran szerepelnek. II.János Pál pozsonyi (1990) és budapesti (1991) látogatásán is a meghívott kórusok között énekeltek. Felléptek már Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, s természetesen a legtöbbször Magyarországon kórusversenyeken, fesztiválokon. 2000-ben az amerikai Református Egyház meghívásaként az Amerikai Egyesült Államokban 18 estét betöltő hangversenykörúton vettek részt, többek között Clevelandban, Washingtonban, New Yorkban adtak nagysikerű koncertet.

Az énekkar első CD-jét 2010-ben, majd 2013-ban második hangzóanyagát jelentette meg, amellyel a kórus a 150 éve alapított Komáromi Dalegylet emléke előtt tisztelgett.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen, Budapesten, 2015-ben és 2018-ban arany, 2022-ben ezüst minősítésben részesül a kórus. 2016-ban a Szlovákiai magyar zenei díj, a Harmónia-díj nyertese, az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara kategóriában.

2017-ben kiadta a kórus harmadik CD-jét, "Kodály nyomában" elnevezéssel, a Mester születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. Az énekkar 40. évfordulóján megjelent az együttes negyedik CD-je. A „Negyven év összhangban“című színes, gazdag tartalmú évkönyv szintén a jubileum jegyében született.

A KÓTA Elnöksége 2020. január 26-án KÓTA-díjat adományozott a CONCORDIA Vegyeskarnak a magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréséül.

Vezetőjük a megalakulás óta Stubendek István karnagy.

 

Stubendek István
Stubendek István

ATEMPO.sk