Jön A kacagó királykisasszony ősbemutatója - N. Tóth Anikó meséje a Komáromi Jókai Színházban

Jön A kacagó királykisasszony ősbemutatója - N. Tóth Anikó meséje a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékával zárja a hónapot. A május 25-i premier egyben ősbemutató is; N. Tóth Anikó szövege a Dialóg nonprofit szervezet Dráma 21 címmel két évvel ezelőtt meghirdetett drámapályázatának győztes alkotása volt.

Élénk a gyerekfantázia. Sok múlhat azon, hogy a jelen gyermekei – a jövő felnőttjei – mit tudnak elképzelni. A képzelőerő remény és hatalom. Az első lépés, hogy elképzeljük: a bolygónk megmenthető. Először csak képzeljük el. Mondjunk róla egy mesét. Például arról, milyen jó, hogy mindig jöhet egy királykisasszony meg egy lovag, akik nekivágnak, hogy sok-sok nehézséget leküzdve visszahozzák a fényt, az örömöt Kacagóciába. És talán nem csak oda. Aztán mire ezek a gyerekek felnőnek, legyen a mese valósággá!

 

Komáromi Jókai Színház

 

„Nagyon tetszett N. Tóth Anikó meséje, elsősorban a kacagástörténet: mit lehet megoldani nevetéssel, mit jelenthet a nevetés. Arra jutottunk, hogy a nevetés maga a remény. Mindig van remény kicsit megmenteni magunkat, olykor az egész emberiséget. Innen kezdve pedig a perspektíva kitágult: nézzünk egy kicsit távolabb, ne mindig csak azt lássuk, ami az orrunk előtt van. Erről már a kicsiknek is érdemes beszélni. Abban bízunk, hogy elültetünk egy magot, és aztán hátha fává cseperedik. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a színpadi megvalósítás, főleg a kosztümök újrahasznosítottak legyenek, a jelmeztervező nagyrészt abból dolgozott, amit a raktárban talált” – mondta Matusek Attila, az előadás rendezője. Azt is hozzátette, A kacagó királykisasszonyt színpadra álmodva a saját meseélményeire is támaszkodott, egyebek mellett Guillermo del Toro Pinokkiójának a látványvilága járt a fejében.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az előadás dramaturgja Csikmák Katalin, a díszleteket és jelmezeket Michac Gábor tervezte, a zene Kalocsányi Gábor munkáját dicséri.

Mesemusical és rémvarieté – Magyarországi színházak után itthon is tervezne már Michac Gábor komáromi díszlet-és jelmeztervező (INTERJÚ)

A színpadon Hostomský Fanni, Szebellai Dániel, Holocsy Krisztina, Olasz István, Molnár Xénia, Köleséri Sándor és Bernáth Tamás lesz látható, Dráfi Mátyás pedig a hangját kölcsönözte az előadáshoz.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az előadást mesebérletben, alsó tagozatosoknak, valamint családi programként is jó szívvel ajánlja a színház.

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház, Göbölös Lajos (ATEMPO.sk)