A Virtuózok műsorból és Felvidékről is vannak tehetségek a 2023-as Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyben

Csaknem hatvan fiatal hegedűművész részvételével rendezik meg a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt június 4. és 11. között Mosonmagyaróváron, a Flesch Központban.

Felvidékről a gútai LÁZÓK Richárd mutatkozik be a versenyen, Magyarországról pedig a Virtuózokból is ismert KELEMEN Gáspár és SCHWARTZ Zoltán is színpadra áll. Rajtuk kívül CSIKÓS Vilmos, HODOS Dániel, LENDVAI József, SOÓS Máté, TÓTH Kristóf és VÖRÖSVÁRY Márton is verseng a fődíjért.

Az öt évente megrendezett zenei verseny idén névadója, Flesch Károly hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulója előtt is tiszteleg.

A február 1-jei határidőig rekordközeli nevezés érkezett be, nemcsak Európából, hanem európai tanulmányaikat végző vagy már legalább két éve itt élő távol-keleti, amerikai és ausztrál fiatalok részéről is. Így 25 ország fiataljai mérhetik össze tudásukat a 9500 euró összdíjazásért.

 

A versenyzők

ANSVANANDA, Kasina (T)
ANTIKAINEN, Otto (FIN)
AOKI Kanon (J)
ARAI Yurina (J)
CHUNG Wonbeen (ROK)
CSIKÓS Vilmos (H)
DODIG, Sofija (SRB)
DRUȚAC, Dan-Iulian (MD)
ELIAS, Elias (IL)
FAN, Hiu Sing (PRC/HK)
GERTSEL, Anna (D)
GYULKHANJYAN, Grigor (AM)
HODOS Dániel (H)
IBÁÑEZ-RESJAN, Adrián (FIN/E)
ISPAS, Sara Isabelle (AUS/RO)
ISSEL BURZYŃSKA, Inés (E/PL)
KASPRZAK, Maya Alexandra (D/J/PL)
KELEMEN Gáspár (H)
KIM Eun Che (ROK)
KIMURA Runa (J)
KIMURA Wakana (J)
KOCIJANČIČ, Zala Eva (SLO)
KOLESNIKOV, Timur (RUS)
LÁZÓK Richárd (SK)
LEE Jelin (ROK)
LEE, Pei-Ying (RC)
LENDVAI József (H)
LI, Shu Ran (CDN)
LU, Jiaqi (PRC)
MARDEGAN, Francesco (I)
MATSUOKA Seina (J)
MUNDAY, Joel (UK)
NOBORISAKA Ririko (J)
ORLIK, Michał (PL)
PEIXIN, Jiang (PRC)
PORROVECCHIO, Riccardo (I)
QUAN Henry Seojin (UK)
SAKAMOTO Reika (J)
SCHWARTZ Zoltán (H)
SOÓS Máté (H)
TANAKA Misaki (J)
TOBALINA LLAMAS, Aimar (E)
TÓTH Kristóf (H)
TREPASHKA, Maryia (BY)
TURCHETTA, Angela (RO)
VÖRÖSVÁRY Márton (H)
WALTON, Edward (UK)
WANG, Xiaozhuo (PRC)
WETZEL, Eva (D)
YAMAKAGE Raika (J)
YU, Xiaoqing (I)
YUMIBA Takako (J)
ZHU Miha (D)

 

Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny

 

A Fejes Józsefné Zenei Alapítvány és Mosonmagyaróvár önkormányzata által meghirdetett hegedűversenyt élőben és ingyenesen lehet követni a Flesch Központban, a gálahangverseny azonban regisztrációhoz kötött.

A június 4-i nyitókoncerten Haydn-, Mozart- és Britten-művek csendülnek fel a Győri Egyetemi Zenekar tolmácsolásában, Julia Turnovsky közreműködésével; vezényel Ménesi Gergely.

Az elődöntő programja június 7-ig tart, másnap a középdöntősöket hallgathatja meg a közönség. A június 9-i versenyszüneti napon a résztvevők ellátogatnak Flesch Károly síremlékéhez az izraelita temetőbe, majd szülőházához, utána pedig a zsűri által vezetett mesterkurzusokon, tematikus előadáson vehetnek részt.

Június 10-én következik a döntő a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd 11-én nagyszabású gálaműsorral zárják az ünnepi évfordulót.

A zárókoncerten közreműködnek a verseny díjazottjai, akiket szintén a Savaria Szimfonikus Zenekar kísér majd. Az esten Kovács László vezényel, a koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió.

 

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek.

- a grémium elnöke Ábrahám Márta hegedűművész, Bach-kutató, az Ábrahám Consort koncertmestere és művészeti vezetője, a Zeneakadémia tanára;
- Szilvay Réka Finnországban élő hegedűművész, a Sibelius Akadémia hegedű tanszékének professzora;
- Hagai Saham izraeli hegedűművész;
- Kirill Troussov német hegedűművész, a Hong Kong International Young Musicians Competition elnöke és művészeti igazgatója;
- Horváth Balázs zeneszerző, karmester, a Zeneakadémia adjunktusa, aki az idei versenyen kötelezően játszandó, kortárs darabot komponálta.

EZ, ATEMPO.sk