Ma van A magyar klasszikus zene napja

Ma van A magyar klasszikus zene napja

Ma, május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indította útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok 2021-ben, számos együttese és oktatási intézménye közreműködésével.

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze volt.

Az örökérvényűségre kell törekedni - Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a művész születésének évfordulója alkalmából hozta létre A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot. A szervezők törekvése, hogy minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A szervezők szeretnék bevonni a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeit, hogy így ius bemutassák a klasszikus muzsikálás magyarországi utánpótlását.

Az eseményhez minden évben számos együttes, művész csatlakozik. A központi koncertre a Zeneakadémián kerül sor május 30-án 19.30-tól, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Káli Gábor vezeényli majd.

 

 

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektora a program alapításakor hangsúlyozta: Kocsis Zoltán az akadémia tanára volt, aki a hallgatókkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte.

"Megható volt, ahogyan át akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul" - tette hozzá.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-től kezdett dolgozni a zenekarral. "Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke pedig arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot" - tette hozzá.

A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek.

EZ, ATEMPO.sk