Alternatíva – ősbemutató is lesz a független felvidéki színházi szemlén (+PROGRAM)

Az Ad valorem és a Dialóg nonprofit szervezet első alkalommal 2018-ban szervezte meg az Alternatíva nevet viselő független színházi seregszemlét. A világjárvány és az azt követő újraindulásból adódó rendezetlenség megakadályozta, hogy a fesztivált a következő években is megvalósítsák, de 2023-ban újra fontosnak érezték, hogy teret adjanak a struktúrán kívüli társulatoknak.

Az elmúlt öt évben ugyanis a szlovákiai magyar független művészeti közeg jelentős változáson ment át. Ez a változás nem csak a járvánnyal és a gazdasági válsággal függ össze, s nem csak a panasz szintjén lehet, kell beszélni róla, hiszen a kisebbségi támogatási rendszernek köszönhetően jelentősen megerősödött a független színházi közösség.

 

Alternatíva

 

Mit jelent ez 2023-ban, hol tartanak és milyen problémákkal küzdenek a struktúrán kívüli színházi társulatok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Alternatíva fesztivál 2023 júniusában Komáromban és Izsán.

 

Alternatíva

 

A szemlét az előző évfolyamtól eltérően – a júniusi rendezvényáradat miatt – nem sikerült 3-4 napba besűríteni. 2023. június 11-én Soóky László Meg a Sátán, meg én című monodrámájával kezdődik, melyet a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadán tekinthetnek meg az érdeklődők Harsányi Attila előadásában.

A fesztivál másik kortárs szlovákiai magyar ősbemutatója a Száz Pál regényéből készült Fűje sarjad mezőknek című produkció, a Csavar Színház előadása, mely 2023. június 14-én 19 órától látható a Komáromi Jókai Színház nagytermében.

 

Alternatíva

 

Az izsai kultúrház is programhelyszín lesz a szemlén, ahol június 12-én Soóky László: Egy disznótor pontos leírása című monodráma lesz látható Lajos András előadásában.

A fesztiválon szerepel 3 tantermi előadás, hiszen a szlovákiai magyar színházi közegben egyre több társulat foglalkozik ezzel a színházi-nevelési formával. A Vekker Műhely a Nem csináltam semmit című tantermi előadását mutatja be a Mariánum Egyházi Iskolaközpont diákjainak, a Jókai Napokon fellépő diákok a Trepp független színházi platform Oly korban éltem én című produkciójában vehetnek részt, a Selye János Gimnázium diákjai pedig a Klamm háborúja című előadást láthatják Fandl Ferenc előadásában.

 

Alternatíva

 

A tantermi színházi előadásokról és a színházi nevelés lehetőségeiről egyébként egy kerekasztal-beszélgetést is terveznek a fesztivál szervezői, hiszen fontosnak érezték, hogy ne csak az előadásokon keresztül, hanem szakmai fórum keretében is megvitassák a felmerülő kérdéseket. A független színházak helyzetéről június 12-én 13 órától, a színházi nevelés lehetőségeiről pedig június 13-án 13 órai kezdettel lesz kerekasztal-beszélgetés a Révben.

A független művészközösség sajátossága, hogy rugalmassága folytán gyorsabban reagál, reflektál a társadalmi történésekre. Ezt a vonalat képviseli az a felolvasó-színházi est, melyen a pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar hallgatói lépnek fel 2023. június 12-én 18 órától a Révben: kortárs ukrán szövegekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, az est címe Túlélő-szindróma.

 

Alternatíva

 

A fesztivál záró előadása a Kaptár polgári társulás produkciója. Martin MacDonagh Otthol (The Lonesome West) című drámája 2023. június 20-án látható az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József kamaratermében.

Az Alternatíva - független színházi seregszemle a Kisebbségi Kultúrális Alap támogatásával jött létre.

 

A PROGRAM

2023. június 11., vasárnap

19.00 – Benkő Géza Stúdiószínpad
SOÓKY LÁSZLÓ: MEG A SÁTÁN, MEG ÉN
Előadja: Harsányi Attila
Dialóg n. o.

 

2023. június 12., hétfő

10.00 – Selye János Gimnázium
KAI HENSEL: KLAMM HÁBORÚJA
Előadja: Fandl Ferenc

13.00 – Rév, Magyar Kultúra Háza
FÜGGETLENEK FÜGGŐ HELYZETEI
Kerekasztal-beszélgetés az alternatív színházak helyzetéről

18.00 – Rév, Magyar Kultúra Háza
TÚLÉLŐ-SZINDRÓMA
Felolvasószínház ukrán kortárs drámákból
Előadják: a pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatói

19.00 – Izsa, kultúrház
SOÓKY LÁSZLÓ: EGY DISZNÓTOR PONTOS LEÍRÁSA
Előadja: Lajos András

 

2023. június 13., kedd

10.30 – Mariánum Egyházi Iskolaközpont
NEM CSINÁLTAM SEMMIT
Tantermi színházi előadás
Vekker Műhely

13.00 – Rév, Magyar Kultúra Háza
SZÍNHÁZ? NEVELÉS? SZÍNHÁZI NEVELÉS
Kerekasztal-beszélgetés a színházi nevelés problémájáról

 

2023. június 14., szerda

19.00 – Komáromi Jókai Színház, nagyterem
SZÁZ PÁL: FŰJE SARJAD MEZŐKNEK
Csavar Színház

 

2023. június 17., szombat

11.00 – Rév, Magyar Kultúra Háza
OLY KORBAN ÉLTEM ÉN
Tantermi színházi előadás
Trepp Platform

 

2023. június 20., kedd

19.00 – Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Kiss Péntek József terem MARTIN MCDONAGH: Otthol (THE LONESOME WEST)
Kaptár Polgári Társulás

ATEMPO.sk
Fotó: archívum