Heti listafigyelő – 2015/16. hét

Nightwish

Folytatódik az Uptown Funk! amerikai sikersorozata. Az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars slágere 14. hete vezeti a Billboard magazin Hot 100 listáját, s ezzel belépett egy olyan csoportba, amelyben eddig hat kislemez szerepelt. Előttük már csak egy dal található az örökranglistán.

Korábban Whitney Houston (I Will Always Love You – 1992, 1993), a Boyz II Men (I’ll Make Love to You – 1994), a Los Del Rio (Macarena, Bayside Boys Mix – 1996), Elton John (Candle in the Wind 1997 / Something About the Way You Look Tonight – 1997, 1998), Mariah Carey (We Belong Together – 2005) és a The Black Eyed Peas (I Gotta Feeling – 2009) tanyázott az amerikai rangsor csúcsán tizennégy hétig. Ha az Uptown Funk! a jövő héten is az első helyen marad, akkor a listavezetésben az amerikai zenetörténet második legsikeresebb zeneszámává válik, közvetlenül Mariah Carey és a Boyz II Men 1995-ben és 1996-ban a rangsort tizenhat hétig uraló One Sweet Day című slágere mögé jönne fel. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, a jövő héten várhatóan már új listavezetőt köszöntünk. Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes dala, a See You Again veszi át a vezetést a Halálos iramban című film hetedik részéből (Furious 7). A trónkövetelő szerzemény a héten hetvennégy pozíciót javítva a tizedik.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!
Egyesült Királyság – Jess Glynne: Hold My Hand
Németország – Lost Frequencies: Are You with Me
Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

Jess Glynne triplája

Az Egyesült Királyságban harmadik hete Jess Glynne slágere, a Hold My Hand a legnépszerűbb. A héten 57 372 példánnyal áll az élen, ez az idei legkisebb példányszámú listavezető. A hét közepén nyilvánosságra kerülő adatokból április 1-jén úgy tűnt, Ed Sheeran Bloodstream című zeneszámának a Rudimentallal közös változata legyőzi, de nem sikerült neki, április 11-én a második helyet szerezte meg. Április 8-án pedig úgy tűnt, hogy ezen a héten az április 4-én véget ért The Voice UK negyedik sorozatának győztese, a skót Stevie McCrorie lesz az első a Lost Stars című szerzeménnyel, Adam Levine a Szerelemre hangszerelve (Begin Again) című filmhez készült felvételének átdolgozásával, de a hét második felében jelentősen visszaesett iránta a kereslet, s csak a hatodik pozícióban debütált. Az USA-ban és Európa több országában, így Németországban is még tavaly szeptemberben jelent meg Nick Jonas dala, a Jealous, amelyet a brit piacon csak április 5-én adtak ki, s a második helyen kezdett.

Németországban második hete Easton Corbin amerikai countryelőadó 2012-es Are You with Me című zeneszámának Lost Frequencies belga lemezlovas-producer által készített remixe vezet. A következő hat pozícióban sincs változás. Nyolcadik hete ezüstérmes OMI (Omar Samuel Pasley) jamaicai zenész Cheerleader című slágerének Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe, amely ezt megelőzően egy hétig uralta a mezőnyt. Megfelezte helyezéseinek számát a nyolcadikra előlépő Major Lazer amerikai lemezlovas-producer a francia kollégájával, DJ Snake-kel és MØ dán énekesnővel készült Lean On című szerzeménnyel. A kilencedik pozícióba érkezett meg Klingande (featuring Broken Back) a Riva (Restart the Game) című felvétellel. A francia deep house producer 2013-ban hét hétig vezette a német rangsort a Jubel című dallal.

A magyar Single (track) Top 40 listát nyolcadik hete a Love Me Like You Do uralja. A Honeybeast egyik korábbi slágere, a Maradok a 16., Taylor Swift mostani sikere, a Style a 18., Feder featuring Lyse zeneszáma, a Goodbye a 19., az Irigy Hónaljmirigy újdonsága, a Nincs fuxa jáj a 25., Takács Nikolas felvétele, a Telihold a 32., Kökény Attila dala, a Nincs semmi másom a 37., Major Lazer & DJ Snake featuring MØ szerzeménye, a Lean On a negyvenedik helyre iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások műsoraiban kilencedik hete az Uptown Funk! a leggyakrabban játszott sláger.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Wale: The Album About Nothing
Egyesült Királyság – All Time Low: Future Hearts
Németország – Farid Bang: Asphalt Massaka 3
Magyarország – ByTheWay: …For Life

 

Brit listavezetés húszezer alatti példánnyal

Az Amerikai Egyesült Államok nagylemezeladási rangsorának csúcsán 100 245 példánnyal Wale washingtoni rapper startol a The Album About Nothing című negyedik stúdiólemezével. Tizenöt helyet javítva a második a Halálos iramban (Furious) című film hetedik részének korongja 74 ezer példánnyal. Az élmezőnyben Wale albuma mellett további négy új belépőre lelünk. Ludacris illinoisi születésű rapper kilencedik stúdiólemeze, a Ludaversal 73 ezerrel a harmadik, a Hootie & the Blowfish-frontember, Darius Rucker dél-karolinai zenész ötödik szólóalbuma, a Southern Style 57 ezerrel a hetedik, a Death Cab for Cutie washingtoni rockzenekar nyolcadik stúdiólemeze, a Kintsugi 56 ezerrel a nyolcadik, Sufjan Stevens michigani zenész hetedik stúdióalbuma, a Carrie & Lowell 53 ezerrel a tizedik pozíciót foglalta el.

A brit piacon az All Time Low marylandi fiúkvartett nyitott az első helyen a Future Hearts című hatodik stúdiólemezével. 19 463 példánnyal ez az idei legkisebb példányszámú listavezető. A következő újdonság a 14. pozícióban szerepel, a Drenge angol rockegyüttes Undertow című második stúdióalbuma rajtol itt.

Németországban Farid Bang marokkói származású német rapper szerezte meg a rangsor élét az Asphalt Massaka 3 című nagylemezével. A tízes mezőnyben további öt új belépő található. A második helyen a Nightwish finn metálzenekar nyolcadik stúdióalbuma, az Endless Forms Most Beautiful, a harmadikon a tavaly decemberben elhunyt osztrák Udo Jürgens koncertlemeze, a Das letzte Konzert – Zürich 2014, az ötödiken Olexesh német rapper korongja, a Masta, a hatodikon a The Prodigy angol együttes hatodik stúdióalbuma, a The Day Is My Enemy, a nyolcadikon Söhne Mannheims német popzenekar karrierösszegző, Evoluzion – Best of című nagylemeze debütált.

Magyarországon a 2013-as X-Faktor második helyezettje, a ByTheWay fiútrió (a versenyben kvartettként szerepelt) CD-jéből, a …For Life címűből adták el a legtöbbet, amely 11. hete tanyázik a listán. A Nightwish albuma, az Endless Forms Most Beautiful a második, a Halálos iramban hetedik részének zenéje a 13., a The Prodigy nagylemeze, a The Day Is My Enemy a 26., a Death Cab for Cutie albuma, a Kintsugi a 27. pozícióban kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk