Ma adják át az Artisjus Junior dalszerzői díjat

Junior kategóriával bővült az Artisjus dalszerzői díja. A hagyományos díjakhoz hasonlóan itt is kifejezetten a szerzői teljesítményre fókuszál az egyesület, a harminc év alatti tehetségeket könnyűzenei és komolyzenei területen is elismerik.

Az idei könnyűzenei junior díjra jelöltek listája: Csöndör László Diaz, Jónás Vera, Sebestyén Áron, Petruska András és a Middlemist Red zenekar. Közülük kerül ki a kategória díjazottja, aki a mai Artisjus díjátadó ünnepségen veheti át elismerést.

A harminc év alatti zeneszerzőknek és szövegíróknak szánt elismerést könnyűzenei és komolyzenei területen egyaránt kiosztják.

"A szemünk láttára nő fel egy új szerzői generáció, amely jelentős mértékben meg fogja határozni a hazai zenei élet jövőjét. A sokkal látványosabb, könnyebben észrevehető előadói tehetséggel szemben mi most kifejezetten az alkotói kvalitásokat kerestük, azokat az alkotókat, akik nemzetközi mércével is megállják a helyüket, és hatást tudnak gyakorolni a többi magyar zenészre" - fogalmazott az új kategória bevezetését indokolva Bródy János, az Artisjus vezetőségi tagja.

A könnyűzenei junior díjakra első körben meghatározó zeneipari szakemberektől, zenei újságíróktól, koncertszervezőktől, kiadóktól, hangmérnököktől és rádiós szakemberektől érkeztek ajánlások. A díjazottak személyét végül az Artisjus vezetősége határozta meg.

 

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros. 2011-ben alakított zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel 2013-ban mutatta be első, Game című albumát. A fiatal művész ötvözi az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással. A 13. Independent Music Awardson két kategóriában is jelölték a Jónás Vera Experimentet: a Game a legjobb kortárs albumok között, a What Would They Do?! című dal a spoken word kategóriában volt esélyes.

Petruska András 9 évesen kezdett el gitározni tanulni és korán dalokat kezdett írni. 2010-ben indult szóló pályafutása, abban az évben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, 2011-ben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott. Tavaly megjelent Metropolita című első stúdióalbumának koncepciója szervesen kötődik a 4-es metró állomásainak hangulatához.

Sebestyén Áron zenei tanulmányait 5 évesen kezdte, a középiskolát és a főiskolát egyaránt jazz-zongora szakon végezte. Egy szerencsés pillanatban találkozott egy ifjú énekesnővel, Csemer Boglárka Boggie-val, aki a francia zene iránt érzett vonzalmat, így alakult ki az a sajátos üde stílus, amelyben érdekesen keverednek a dzsessz és a sanzon elemei. Az együttműködés eddig két albumot, egy 30 millió feletti megtekintést hozó klipet (Parfüm) és az idei Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplést (Wars for Nothing) hozott.

A Middlemist Red zenekar négy szerző-tagja Deli Soma, Nové Soma, Papp Dávid és Ürögdi Ábel. A 2012 őszén alakult, pszichedelikus rockot játszó csapat As If I Could Mess This Up című bemutatkozó EP-je nagy visszhangot keltett. Tavaly megnyerték az egyik internetes hírportál alternatív dalversenyét, majd a Deezer fiatal zenekarok számára kiírt nemzetközi Young Guns versenyét is.

Diaz (Csöndör László) 2001-ben kezdett zenélni. Először a hiphop műfajban alkotott, ma már az R'n'B-ben és a popban is szerez zenéket. Számos sikeres dal fűződik a nevéhez, 2011-ben ő írta az év legjobb hiphop számának választott Szó fel... című számot, Dolgozott Caramellel, a Hősök zenekarral, Hiennel és a Unique együttessel; 2014-ben Fluor Tomival megalapította a Wellhello zenekart, amelynek két bemutatkozó dala (Rakpart, Apuveddmeg) sláger lett.

A könnyűzenei junior kategória díjazottjának és a komolyzenei junior díjasnak a személyére egyaránt az Artisjus díjátadó ünnepségén, ma április 21-én 18 órakor a Budapest Music Centerben derül fény. 

ATEMPO.sk