Varga Miklós szerint ezért sikeres ma is az István, a király

Idén 40 éves a minden idők legnagyobb közönségsikereként számon tartott zenés darab, az István, a király című rockopera. A címszereplőt megformáló Varga Miklós a Duna Nyár 23 című műsorában emlékezett vissza az első próbákra, de arról is beszélt, szerinte hogyan lehet évtizedek után is töretlenül népszerű a darab.

Varga Miklós szerint sem az alkotók, sem az előadásban szereplők nem gondolták, hogy akkora sikere lesz az István, a királynak, hogy negyven év után is emlegetik majd.

„Akkor kezdtünk csak gyanakodni, hogy népszerű darab lesz, amikor több tízezren jöttek el a próbákra a Király-dombra” – kezdte az énekes-színész.

Először csak énekhangja, később megformálója is lett az ikonikussá vált rockopera címszereplőjének. Még otthon lakott a szüleivel, amikor telefonon érkezett a jó hír, hogy kiválasztották a szerepre, és el sem akarta hinni, hogy pályakezdőként bizalmat szavaztak neki egy ilyen nagyszabású produkcióban.

 

Varga Miklós

 

A darab és Varga Miklós neve az elmúlt 40 évben összeforrt. A fülbemászó slágereket nemcsak az idősebb korosztály, hanem a fiatalok is ismerik és szeretik.

OTT VOLTUNK: Felemelő volt az István, a király rockopera (FOTÓK)

„A siker titka az lehet, hogy egyfelől szerencsés volt a témaválasztás, hiszen az államalapítónk nélkül a történelem elsodort volna bennünket. Másfelől a bemutatáskor, 1983-ban már repedezni kezdtek a kommunizmus falai, ezért a társadalmi miliőbe is jól beleillett az üzenet. Ezeken túl szövegében, zenéjében, szereplőgárdájában is alkotás” – tette hozzá a Máté Péter-díjas rockzenész, aki különböző előadásokon a mai napig megformálja a karaktert.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Cséfalvay Á. András