Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak Magyarországon és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbákkal, rendhagyó programokkal várják a közönséget.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon a Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére.

A nap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A kerek évforduló kapcsán a tévében ma triplázik Az ember tragédiája.

 

Felvidéki programok:

140 éve mutatták be Az ember tragédiáját - a magyar dráma napja Alsósztregován (részletes program)

Komámasszony, hol a stukker? - a The Art színházi előadása Pereszlényben

 

Az ember tragédiája

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete főművét, amelyet 1860. március 26-án fejezett be. Az ember tragédiája a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. A Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, az emberiség sorsáról való töprengés drámai költeménye, amelynek üzenetét újabb és újabb színpadra állítások próbálják megfejteni, értelmezni.

A mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban tartották (Madách ekkor már csaknem húsz esztendeje meghalt). Az addig csak irodalmi körökben ismert drámát Paulay Ede igazgató, az intézmény főrendezője vitte színre. A látványos sikerhez a színház technikai felszereltsége is hozzájárult: az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad. A valódi sikert azonban a szereplők aratták: Nagy Imre Ádámként, Jászai Mari Évaként, Lucifer szerepében pedig a pályakezdő Gyenes László lépett színpadra, utóbbi haláláig megtartotta szerepét a Nemzeti Színházban. A kísérőzenét Erkel Gyula szerezte, Ádám jelmezeit Paulay tervezte, ő rajzolta meg a díszletek vázlatát is.

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk