Heti listafigyelő – 2015/17. hét

A See You Again 2015 kettes számú világslágere lehet. A Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) betétdala bizonyára nem lesz olyan sikeres, mint az Uptown Funk!, mindenesetre világszerte berobbant a slágerlisták élére.

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában az Uptown Funk!, az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars világslágere tizennégy hét után lett trónfosztott. A See You Again, Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes zeneszáma a tizedik helyről lépett az elsőre. A filmdal az Egyesült Királyságban 2015 eddigi legjobb eredményével, 193 018 példánnyal a 22. pozícióból előlépve foglalta el a lista csúcsát. Németországban a 39. helyről ugrott az elsőre. A See You Again Magyarországon is vezet, a Single (track) Top 40 rangsor élén debütált. Ellie Goulding a mezőnyt nyolc hétig uraló slágere, a Love Me Like You Do A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből az ezüstérmes pozícióba hátrált. A magyar TOP 40-ben még egy szerzemény szerepel a Halálos iramban hetedik részének zenéjéből. A 24. helyre érkezett meg a Ride Out, öt amerikai rapper: Kid Ink, Tyga, Wale, YG és Rich Homie Quan felvétele. Wiz Khalifának a See You Again a második amerikai listavezetője. A Black and Yellow című zeneszámmal 2011 februárjában egy hétig uralta a mezőnyt. Az Egyesült Királyságban is vezetett már, a Maroon 5 dala, a Payphone közreműködőjeként 2012 júniusában és júliusában két hétig. Eddig Németországban is ezzel tanyázott a legmagasabban, a negyedik pozícióban. Wiz társa, Charlie Puth újonc, nevét most ismertük meg. Februárban jelent meg a Meghan Trainorral készült Marvin Gaye című bemutatkozó felvétele, de az eddig csak Ausztráliában került fel a slágerlistára.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Németország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Magyarország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again

 

A lemezlovas-producerek hete

Az Amerikai Egyesült Államok tízes mezőnyében egy új belépő található: a 12. helyről a kilencedikre jött fel a Walk the Moon ohiói indie rock zenekar a Shut Up and Dance című szerzeménnyel.

A brit piacon huszonöt pozíciót javítva ezüstérmes OMI (Omar Samuel Pasley) jamaicai születésű zenész Cheerleader című zeneszámának Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe, amely a német rangsort februárban egy hétig vezette már. A brit élmezőnyben egy újdonságra lelünk: a negyedik helyen kezdett Dr. Kucho! spanyol lemezlovas-producer Gregor Saltóval készült Can’t Stop Playing című felvételének Oliver Heldens és Gregor Salto által készített remixe. Egy pozíciót javítva a tizedik Kygo norvég lemezlovas-producer Conrad Sewell ausztrál énekessel készült Firestone című dala.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban a hetedik helyre iratkozott fel Robin Schulz német lemezlovas-producer az Ilsey közreműködésével készült Headlights című szerzeménnyel. A Firestone a német listán is a tizedik pozícióban tanyázik, itt azonban már visszaesőben van, a harmadik hely volt a csúcspozíciója.

Magyarországon a GRB zeneszáma, a Wild Side Bébi, a 18., a Years & Years slágere, a King a 35., Ed Sheeran Bloodstream című felvételének a Rudimentallal közös változata a 38. helyen startol. A magyarországi rádióállomások tizedik hete az Uptown Funk! című slágert játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Furious 7
Egyesült Királyság – Paul Simon: The Ultimate Collection
Németország – Frei.Wild: Opposition
Magyarország – Rockopera: Vazul vére

 

Csalóka negatív csúcs

Az USA-ban a Halálos iramban című film hetedik részének zenéjéből értékesítették a legtöbbet, 111 ezer példányt. A második helyen 80 ezer példánnyal az All Time Low marylandi popkvartett hatodik stúdióalbuma, a Future Hearts nyitott. A múlt heti listavezető, Wale nagylemeze, a The Album About Nothing a 11. pozícióba hátrált, miután hatvanhét százalékkal csökkent iránta a kereslet.

Az Egyesült Királyságban ismét negatív csúcsot döntött a nagylemezeladási piac. Az amerikai Paul Simon gyűjteménye, a The Ultimate Collection 15 487 példánnyal szerezte meg a rangsor élét, ez az idei legkisebb példányszámú listavezető. A helyzet valójában azonban jobb, ugyanis a napjaink slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! című gyűjtemény 90. részéből több fogyott el, de azt a válogatásalbumok listáján rangsorolják, ahol első. A Halálos iramban hetedik részének zenéje is ezen a listán található, az ötödik. A fő rangsorban Paul Simon nagylemeze mellett még két új belépőre lelünk: az ötödik helyet a The Wombats liverpooli rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Glitterbug, a tizediket egy másik rockzenekar, a pennsylvaniai Halestorm harmadik stúdiólemeze, az Into the Wild Life foglalta el.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német lista csúcsán a német anyanyelvű, az Olaszországhoz tartozó dél-tiroli Brixenből származó Frei.Wild rockegyüttes debütált az Opposition című albumával. A tízes mezőny másik újdonsága, a német Liont nagylemeze, a Löwenkind az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. A Halálos iramban hetedik részének zenéje a 15. helyről a harmadikra lépett.

A magyar piacon a Vazul vére című történelmi rockopera dupla CD-je kezdett az eladási rangsor élén. A mű az István király halála körüli zavaros időket, a Magyar Királyság történetének ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli időszakát dolgozza fel. A rockopera szerzője Ermi (Vörösmarty Imre) gitáros, aki a somorjai Rómeó vérzikben is zenélt, a 2010-es Hadd égjen! című albumon szerepel. A TOP 40-ben még egy új belépő található: a 35. helyre iratkozott fel Joe Bonamassa amerikai blues-rock zenész koncertlemeze, a Muddy Wolf at Red Rocks. A Halálos iramban zenéje két pozíciót javítva a 11. helyen tanyázik.

Puha József, aTEMPO.sk