Az Ossian átvette az uralmat - Heti listafigyelő – 2015/18. hét

Ossian

Az Ossian átvette az uralmat a MAHASZ albumeladási listáján. A Paksi Endre vezette metálzenekar Lélekerő című új nagylemeze annyira lázba hozta a rajongókat, hogy az együttes kedvezményes áron kínált korábbi albumait is nagy számban vásárolták, és azok visszakerültek vagy bekerültek a rangsorba. Tizennyolc CD-vel szerepel a negyvenes mezőnyben.

Az Ossian hat új jelzésű koronggal található a listán: a Lélekerő (2015) az első, a Gyújtópontban (2000) a nyolcadik, A lélek hangja (2006) a kilencedik, a Koncert (1998) a tizedik, a Fémzene (1999) a 12., a Létünk a bizonyíték (2006) a 23. helyen debütált. A zenekar tizenkét nagylemeze tért vissza a rangsorba: a 25 éves jubileumi koncert (2011) a második, A tűz jegyében (2013) a harmadik, az Az lesz a győztes (2011) a negyedik, az Egyszer az életben (2009) az ötödik, az Árnyékból a fénybe (2002) a hatodik, a Tűzkeresztség (2004) a 11., a Hangerőmű (2003) a 15., a Küldetés (2008) a 16., a Best of 1998–2008 (2009) a huszadik, a Titkos ünnep (2001) a 21., A szabadság fantomja (2005) a 22., az Örök tűz (2007) a harmincadik pozícióban tanyázik. Az Ossian kiadványai iránti megnövekedett kereslet másik két metálegyüttesnek is kedvezett: a Moby Dick Se nap, se hold (2005) című albuma a 14., a BálnaVadÁszok – A Tribute to Moby Dick (2005) a 27., a Nevergreen korongja, a Vendetta (2014) a 17. helyre tért vissza.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Németország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Magyarország – Ákos: Ébredj mellettem

 

Csak Magyarországon lett trónfosztott a See You Again

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját második hete a Halálos iramban hetedik részének (Furious 7) fő betétdala, a See You Again vezeti. Három helyet javítva a harmadik a kanadai The Weeknd felvétele, az Earned It A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből. Ugyanebből a filmből a bronzérmes pozícióig jutó Love Me Like You Do, az angol Ellie Goulding slágere a hatodik. Egy helyet javítva visszatért az élmezőnybe, a tizedik pozícióba a holland Natalie La Rose a Somebody című szerzeménnyel, amelyben Jeremih chicagói énekes működik közre.

Az Egyesült Királyságban az első három helyen nincs változás. Második hete Wiz Khalifa és Charlie Puth uralja a mezőnyt. Az ezüstérmes pozícióban OMI (Omar Samuel Pasley) jamaicai születésű énekes Cheerleader című zeneszámának Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe szerepel. A harmadik helyen Jess Glynne a rangsort három hétig vezető Hold My Hand című dala található. Az angol énekesnő a Clean Bandit tavalyi, Rather Be című világslágerének énekeseként vált ismertté. A cambridge-i kvartett a héten a negyedik pozícióba érkezett meg a Stronger című újdonságával, amelyben Alex Newell és Sean Bass énekel. A 13. helyről a hatodikra lépett Major Lazer (Diplo amerikai lemezlovas-producer projektje) a DJ Snake francia lemezlovas-producerrel és MØ dán énekesnővel készült Lean On című felvétellel. Visszatért a TOP 10-be, a kilencedik pozícióba a Los Angeles-i Maroon 5 a Sugar című szerzeménnyel, amely korábban a hetedik helyig jutott.

A német piacon is a See You Again a listavezető, második hete. A tízes mezőnyben két új belépőre lelünk. A bronzérmes pozícióban a norvég Madcon duó Ray Dalton washingtoni énekessel készült Don’t Worry című zeneszáma kezdett. A kilencedik helyre iratkozott fel Jason Derulo újdonsága, a Want to Want Me, amellyel a miami énekes a június elején megjelenő negyedik, Everything Is 4 című stúdióalbumát harangozza be. A 11. pozícióból a hetedikbe jött fel az OMI-dal remixelőjeként megismert Felix Jaehn az Ain’t Nobody (Loves Me Better) remixváltozatával. A sláger eredetijét az amerikai Rufus zenekar vitte sikerre Chaka Khannal az élen. Felix Jaehn változatát a kínai származású, Londonban született, 15. életévében járó Jasmine Thompson énekli, még 2013-ban rögzítette. Érdekesség, hogy egy másik német lemezlovas-producer, a Mr Probz-szerzemény, a Waves remixelőjeként tavaly befutott Robin Schulz Sun Goes Down című felvételében is Jasmine Thompson énekel – ez a német rangsorban a második helyig jutott.

A magyar Single (track) Top 40 lista csúcsán Ákos EP-je, az Ébredj mellettem nyitott. A kiadványon szereplő Gyönyörű madár / Térj vissza / Beavatás (Live) a 22., a Calypso (Live) a 26. pozíciót foglalta el. OMI zeneszáma, a Cheerleader a 12., Rúzsa Magdolna dala, az Április a 21., Rihanna újdonsága, az American Oxygen a 24., a Magashegyi Underground szerzeménye, a Szemszavak a 39. helyen startol. A magyarországi rádióállomások műsoraiban 11. hete az Uptown Funk! a leggyakrabban sugárzott felvétel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Shawn Mendes: Handwritten
Egyesült Királyság – Josh Groban: Stages
Németország – Frei.Wild: Opposition
Magyarország – Ossian: Lélekerő

 

Kamasz énekes sikere

Az Amerikai Egyesült Államokban Shawn Mendes első albuma, a Handwritten debütált az élen 119 ezer példánnyal. A kanadai énekes 1998. augusztus 8-án született. Legutóbb egy másik kanadai szerezte meg fiatalabban a lista csúcsát, Justin Bieber 2010 áprilisában a My World 2.0 című első nagylemezével, tizenhat éves és egy hónapos volt akkor. Az élmezőnyben további három új belépő található. A harmadik helyre 62 ezer példánnyal a hatvanéves Reba McEntire oklahomai countryénekesnő 27. stúdióalbuma, a Love Somebody, a negyedikre 58 ezerrel Tyler, The Creator kaliforniai rapper harmadik stúdiólemeze, a Cherry Bomb, az ötödikre 56 ezerrel a Halestorm pennsylvaniai hard rock együttes harmadik stúdióalbuma, az Into the Wild Life érkezett meg.

A brit piacon 20 092 példánnyal Josh Groban kaliforniai dalszerző-énekes kezdett az eladási rangsor élén a hetedik, Stages című stúdiólemezével. A TOP 10-ben még egy újdonság tanyázik: a hatodik pozícióba iratkozott fel az Alabama Shakes alabamai rockzenekar második stúdióalbuma, a Sound & Color.

Németországban megőrizte vezető helyét a Frei.Wild, az Olaszországhoz tartozó dél-tiroli Brixenből származó német rockegyüttes az Opposition című nagylemezével.

Az Ossian-korongok mellett további négy új belépő szerepel a magyar negyvenes mezőnyben: Kern András 1995-ös CD-je, az Ez van a 33., a The Wombats liverpooli rockzenekar harmadik stúdióalbuma, a Glitterbug a 34., az Ocho Macho Punk című EP-je a 35., Selah Sue belga dalszerző-énekesnő második nagylemeze, a Reason a 36. pozícióban nyitott.

Puha József, ATEMPO.sk