Káli Gábor vezényletével jön az Újévi nyitány – nézd élőben a tévében

Ötödik alkalommal köszöntheti a közönség az új esztendőt a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös hangversenyével január elsején. A Káli Gábor karmester által vezényelt Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusokkal című koncertet 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió, és 18:50-től látható a Dunán.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös újévi nyitánya 2020-ban hagyományteremtő céllal valósult meg, azóta a komolyzene rajongói minden évben egy sziporkázó hangulatú hangversennyel indíthatták az új esztendőt január első estéjén. A hangversenyt kiváló karmesterek dirigálták, Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi után 2024-ben – ötödik alkalommal – a fiatalabb nemzedéket képviselő Káli Gábor vezényli a koncertet. A Münchenben élő művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze.

 

 

„A műsor gerincét ezúttal is magyar művek alkotják, megszólal Kodály Magyar rondója, Weiner Szerenádjának egy tétele, Hubay virtuóz kompozíciója a Csárdajelenetekből, a Hejre Kati, és természetesen idén sem maradhat el Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból, amely eddig valamennyi Újévi nyitányon elhangzott. Igen változatos, színes a program, a magyar kompozíciók mellett Dvorák, Gliére, Arban, Chabrier, Hacsaturján, Delibes, Csajkovszkij műveit tűztük műsorra, és a koncert végén jön a csattanó, Hector Berlioz Rákóczi-indulója. Külön öröm, hogy a Zeneakadémia tehetséges ifjú zenészeivel játszhatunk együtt” – hangsúlyozta Devich Márton, az Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója.

„Az Újévi nyitány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a közmédia együttműködésének ékköve” – hangsúlyozta Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese. Hozzátette: intézményük ifjú tehetségeinek játéka friss és lendületes, közös muzsikálásuk a nagy tapasztalatú művészekkel emelkedett és egyedi évkezdő hangulatot ígér a Zeneakadémia Nagytermében.

Az évnyitó hangversenyt hagyományosan a közmédia csatornáin láthatják. Január 1-jén 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió, és a Duna is műsorára tűzi 18:50-től. Az est háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője. A közvetítés során a Győri Balett táncosainak Kodály Magyar rondó, Delibes Sylvia-pizzicato, Csajkovszkij Csipkerózsika szvit-keringő és Chabrier Espana zenéire előadott produkcióját láthatják a nézők.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI