Az Omega koncertje nyitja a Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban

Az Omega együttes koncertje lesz a nyitóeseménye az idén júniusban Pozsonyban már második alkalommal megrendezésre kerülő "Több mint szomszéd" - Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozatnak.

A fesztivált, először tavaly rendezték meg Pozsonyban. Az első évadot - amelyre Magyarország V4-es elnökségének záró eseményeként került sor - hiánypótló és hagyományteremtő céllal hozták tető alá a szervezők: Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a Pozsonyi Magyar Intézet, Pozsony önkormányzata és több más szervezet. A színes kulturális programot felvonultató, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozat tavaly a vártnál is nagyobb közönségsikert aratott, egész időtartama során teltházas rendezvények mellett zajlott.

A múlt évi pozitív visszajelzések igazolták a rendezvény sikerét, és ez biztosította a folytatást, amely a programkínálat alapján még a tavalyinál is színesebbnek ígérkezik.

"A szlovákok szeretik a magyar kultúrát, nyitottak rá. Nekünk az a célunk, hogy a magyar kultúrát minél közelebb hozzuk a pozsonyiak, a régió és nem utolsó sorban a városba látogató turisták számára" - mondta célkitűzéseikkel kapcsolatban Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete.

Hozzátette: rendezvényükhöz az idén is több magyarországi intézmény, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a földművelésügyi tárca támogatását is sikerült megszerezniük.

A fesztivál idei programkínálata talán még a tavalyinál is bőségesebb, a kultúra szinte minden műfaja képviselteti magát. Komoly- és könnyűzenei koncertek sora, több kiállítás, könyvbemutató, színházi előadások, táncegyüttesek fellépései valamint egy háromnapos gasztronómiai fesztivál is várja az érdeklődőket a június 8. és 14. között zajló Magyar Kulturális Héten, amelynek központi helyszíne ismét a Pozsony óvárosában lévő egykori Kossuth tér, a mai Hviezdoslav tér lesz.

A rendezvénysorozat június 8-án a Magyar Művészeti Akadémia Makovecz Imre grafikáiból összeállított, délután a pozsonyi magyar konzulátus épületében megnyíló kiállításával, illetve este az Omega Oratórium című koncerttel kezdődik. Ez utóbbi - szimfonikus zenekari és énekkari kísérettel előadott - koncertet ezúttal nem templomban, hanem a pozsonyi Istropolis koncerttermében játssza majd le a Szlovákiában is jól ismert és kedvelt együttes. "Pozsonyba már egy kiforrott változattal érkezünk, és egyben ez lesz az utolsó ilyen koncert ebben a félévben" - mondta a programismertetőn Kóbor János, az Omega együttes frontembere.

A Magyar Kulturális Hét keretében a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is fellép Pozsonyban, a Napszédítő-Pávavariációk című előadásukat csütörtökön este a Hviezdoslav színházban nézhetik meg az érdeklődők.

Tavaly a péntektől vasárnapig tartó gasztronómiai fesztivál, valamint az annak helyszínén vele egy időben zajló kültéri könnyűzenei műsorok vonzották a legnagyobb számú közönséget. A zenei kínálatban egyebek mellett a Benkó Dixieland Band, a Söndörgő, a Rackajam, a Hot Jazz Band koncertjei és egy prímástalálkozó is szerepel.

ATEMPO.sk / MTI