Kedden indul Boggieval az Eurovíziós Dalfesztivál

A nemzeti zsűrik már hétfőn este, a keddi első elődöntő főpróbáján pontozzák az előadókat, ezzel érdemben is kezdetét veszi az 60. Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben. Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal esetleges jó szereplése azt jelentené, hogy Magyarország egymás után ötödször tudna döntőbe jutni a versenyben.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyt idén azért tartják az osztrák fővárosban, mert tavaly Koppenhágában Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával.

A tavalyi koppenhágai versenyhez képest a résztvevő országok száma hárommal több, 40. A tavaly indult Ukrajna távol marad, ott van viszont a mezőnyben a múlt évben hiányzott Szerbia és Ciprus, Csehország hat év után tér vissza, Ausztrália pedig az Eurovízió történetében először szerepelhet, tekintettel a jubileumi rendezvényre és a verseny hatalmas népszerűségére a távoli kontinensen.

Az idei Eurovízió jelmondata: Building Bridges (Hidakat építünk). A fesztivál a tolerancia és a sokszínűség jegyében zajlik, de a környezetvédelem is központi helyet kap: kizárólag zöldáramot használnak, külön odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, környezetbarát papírra nyomtatnak, a fesztivál ajándéktáskáit újrahasznosítható anyagból készítik. A látogatókat arra buzdítják, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe, hiszen a belépőjegyek egyúttal érvényes menetjegyekként is használhatók lesznek. A díszítést, a szőnyegeket és a növényeket szintén újrahasznosítják, a vendéglátást helyi és biotermékekből biztosítják, az italt visszaváltható poharakban mérik.

A verseny helyszíne az 1958-ban épült Stadthalle, amely 16 ezer ember befogadására képes. A színpad egy 44 méter széles, 1288 oszlopból álló hatalmas szemet jelképez. A keddi első elődöntő 16 eladója hétfőn este mutatja be először élesben produkcióját, a - titkosan - pontozó öttagú nemzeti zsűrik előtt. Ez adja a produkciókra adott voksok egyik felét, a másikat a tévénézők szavazatai: a keddi elődöntőben (ahogy majd a csütörtökiben és a szombati döntőben is) a képernyők előtt ülők az utolsó dal elhangzását követő 15 percben küldhetnek szavazatot az előadókra a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben, de az egyes országok szavazói saját fellépőiket nem értékelhetik. A zsűrik és a nézők voksainak egyenlő arányú kombinációja alapján dől el a továbbjutók kiléte.

A magyar nemzeti zsűriben Pierrot, Milkovics Mátyás, Polgár Odett, Hrutka Róbert és Fábián Juli pontoz.

 

 

A keddi első elődöntő 16 előadójából tíz jut a szombati fináléba. Elsőként a Moldovát képviselő énekes, Eduard Romanyuta lép színpadra, őt az örmény, a belga, a holland, a finn, a görög, az észt, a macedón és a szerb versenyző követi. Ezután lép a bécsi Stadthalle színpadára Csemer Boglárka Boggie, aki Magyarország képviseletében a Wars For Nothing című dalt adja elő. Őt a fehérorosz, az orosz, a dán, az albán, a román, végül a grúz versenyző követi. A Wars For Nothing szerzője az előadó mellett Sebestyén Áron és a szövegíró Bori Sára Heléne. Az előzetes értékelések és a fogadóirodák szerint a 28 éves Csemer Boglárka Boggie és háborúellenes dala eséllyel pályázik a döntőbe jutásra.

Számos érdekesség és különlegesség kapcsolódik az idei indulókhoz. Az Örményország színeiben induló csapatba, a Genealogy-ba öt kontinens egy-egy örmény gyökerű énekese állt össze, a Finnország képviseletében versenyző Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) elnevezésű punkegyüttesben négy értelmi sérült rocker szerepel, köztük autista és Down-kóros is, Lengyelországból egy kerekesszékes énekesnő, Monika Kuszynska érkezett Bécsbe, Svájc indulója a mauritiusi gyökerű Mélanie René, a macedón indulót, Daniel Kajmakoskit egy Grammy-díjas R&B-csapat, a Blacksteet tagjai egészítik ki a színpadon, az azeri versenyző, Elnur Huseynov hét év után ismét hazáját képviseli az Eurovízión.

A kiemelt, tehát automatikusan döntős országok közül az eddigi ötszörös győztes Franciaországból Lisa Angell lép színpadra Bécsben, az elmúlt időben rendszeresen leszereplő britek indulója az Electro Velvet duó, Németországból Ann Sophie, Olaszországból az Il Volo operapop trió lesz látható és hallható.

A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, így az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987, plusz 1992-ben szerzőként is nyert), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

A verseny házigazdája mindig az előző évi győztes ország, Ausztria így most másodszor rendezhet Eurovíziós Dalfesztivált: 1967-ben is Bécsben volt az esemény, miután előző évben Luxembourgban Udo Jürgens nyert Merci Chérie című dalával. A televízión keresztül világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel a versenyt.

Az eddigi legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki 1994-ben Dublinban Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával, Jenei Szilveszter szerzeményével 4. lett. Tavaly Koppenhágában Kállay-Saunders András az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával, ami az eddigi második legjobb magyar eredmény.

Az Eurovíziós Dalfesztivál keddi és csütörtöki elődöntőit, valamint szombati döntőjét a Duna Televízió 21 órától élőben közvetíti.

ATEMPO.sk / MTI