A Magyarázat mindenre című magyar-szlovák film nyert a Febiofest-en

A Magyarázat mindenre című új magyar-szlovák film a nyerte a pozsonyi Febiofest Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmversenyének fődíját.

A film, amelynek fő témája a megosztott társadalom, felkeltette a nemzetközi zsűri figyelmét: Roberto Cueto (San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál, Spanyolország), Joshua Jádi (Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál, Németország) és Marion Czarny (FIPADOC dokumentumfilm-fesztivál, Franciaország).

„Egy látszólag triviális, mindennapi helyzet az Európát aktuálisan érintő politikai feszültségek elemzését indítja be. A díjról azért döntöttünk, mert az alkotók ötletes struktúrán keresztül, különböző nézőpontokból, humorral és érzékenységgel tárgyalnak egy ellentmondásos témát" - indokolta döntését a zsűri.

 

Magyarazat mindenre film - Pinkler Mátyás

 

Európa közepén volt a címe a játékfilmszekciónak, amelyben tíz film versenyzett a V4-es országokból, Ausztriából és Ukrajnából.

A Magyarázat mindenre című film a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíját is elnyerte. Szlovákiai koproducere Prikler Mátyás és cége, az MPhilms. A film létrejöttét az Audiovizuális Alap támogatta. Március 21-én kerül a szlovákiai mozikba a film, forgalmazója a Filmtopia.

A film szereplői között van Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Kizlinger Lilla, Sodró Eliza és Urbanovits Krisztina.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

„Büszke vagyok arra, hogy cégünk, az MPhilms által Szlovákia is koproducere lett ennek a kiváló filmnek. A rendező, Reisz Gábor nagyon kritikusan, ugyanakkor empatikusan mutatja be a megosztott magyar társadalmat. Remélem, hogy Szlovákiában soha nem lesz ennyire megosztott a társadalom. Paradox módon a szlovákiai Audiovizuális Alap az egyetlen alap, amely támogatta ezt a filmet, mert Magyarországon nem kapott támogatást” - mondja Prikler Mátyás a film szlovákiai koproducere.

 

Magyarazat mindenre film - Pinkler Mátyás

 

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba, aki korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik.

 

Magyarazat mindenre film

 

„Hosszú idő óta érzem fojtogatónak a két részre szakadt ország légkörét, amiben élek, és ami áthatja a mindennapokat. 2021-ben, a Színház- és Filmművészeti Egyetem felülről, államilag irányított teljes átszervezésekor az intézmény elveszítette az autonómiáját, ezzel akkor a tanárok és diákok egyaránt nem értettek egyet. A fiatalok – egyéb eszköz híján – blokád alá vették az egyetemet, és az események rövid időn belül pártpolitikai irányt vettek, holott a céljuk csak az volt, hogy szabad oktatásban részesülhessenek. Egykori hallgatóként és filmkészítőként én is kiálltam mellettük, és egy demonstrációról hazafelé megfogalmazódott bennem, hogy beszélnünk kell a minket körülvevő helyzetről, és úgy gondolom, hogy ennek minden művészet, így a film is eszköze kell, hogy legyen. Ez indította el bennem a Magyarázat mindenre alapötletét“ - mondja Reisz Gábor rendező.

 

Magyarazat mindenre film - Reisz Gábor

 

2021 végén volt tanárával, Schulze Éva forgatókönyvíróval kezdték fejleszteni a Magyarázat mindenrét. Az írás alatt fontos szempont volt, hogy megértsék és bemutassák mindkét oldal szándékait és elveszettségét. Korábbi pályázataikat – sok más sikeres és tehetséges filmessel együtt – elutasította a Nemzeti Filmintézet, ezért a filmet állandó alkotótársával, Berkes Juli producerrel nagyon kis költségvetéssel, egy nagyon fiatal, sok esetben pályakezdő, de annál lelkesebb emberekből álló 17 fős csapattal, baráti és családi szívességek segítségével forgatták le 20 nap alatt. Az utómunkát koproducerként az MPhilms biztosította és a szlovákiai Audiovizuális Alap támogatta.

ATEMPO.sk
Fotó: Vajda Réka, Filmtopia