A gombaszögi Andrássy kúria nyerheti el az Év műemléke díját

Elkezdődött az Év műemléke Szlovákiában c. nagy presztízsű verseny közönségszavazása, melyben Gombaszög egyik ékessége, a frissen felújított Andrássy kúria is harcba száll a közönség szavazataiért. A mezőny szerfelett erős, de ha összefogunk itt a Felvidéken, akkor az újra régi pompájában tündöklő Andrássy kúria elviheti a közönségdíjat.

Az Andrássy Kúria Gömörben, a Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekvő Gombaszögön található. A Gombaszögi Nyári Tábort is szervező Sine Metu egyesület újíttatta fel 2023-ban és egyesületi múzeumot alakított ki benne.

 

A gombaszögi Andrássy kúria

 

A felújítás során az épület teljesen új tetőszerkezetet kapott, bal oldala visszakapta az eredeti reneszánsz kifestését és vakolati felületkezelését, jobb oldalán pedig meghagyták az 1764-es rokokó külsőt. Előterében olajozott tölgyfa kocka padlóburkolat található, míg az ajtók és ablakok asztalosmester által készített korhű elemek.

Az Andrássy kúriában üzemelő múzeum földszintjén egy állandó tárlat kapott helyet, itt található a pálos kolostor ásatása során fellelt cserépkályha másolat is. Mindezt korabeli berendezés egészíti ki, hogy felidézzük a régmúlt hangulatát.

 

A gombaszögi Andrássy kúria

 

A Fénix – Az év műemléke Szlovákiában díj közönségszavazása április 2-ig tart, addig 24 óránként 1x tehetjük le a voksunkat a számunkra legkedvesebb műemlék mellett. A végeredményt április 11-én hirdetik ki.

A szavazók közül az alábbi díjak nyerteseit is kisorsolják:

- 1 db 400 euró értékű üdülési utalvány 2 fő részére az alsókubini Kubínyi kastélyba,
- 19 db 40 euró értékű meglepetésekkel teli csomag.

Szavazni itt lehet!

ATEMPO.sk