A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm mától a mozikban

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm mától a mozikban

Mától látható a magyarországi mozikban a legendás brit progresszív rock- és popzenekar, a Genesis történetét bemutató zenés dokumentumfilm.

A Genesis - A siker útján (Together and Apart/Sum of the Parts) című film eredetileg a BBC számára készült 2014-ben. A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Ez az első olyan alkotás a zenekar történetéről, amely a klasszikus felállás - Phil Collins (dob, ének), Peter Gabriel (ének), Steve Hackett (gitár), Tony Banks (billentyűs hangszerek) és Mike Rutherford (basszusgitár, gitár) - valamennyi tagjának szoros együttműködésével készült: a velük való beszélgetések képezik a mozi gerincét. A Genesisből a Trespass című 1970-es anyag után kivált egyik alapító, Anthony Phillips gitáros is megszólal a filmben, akárcsak a két állandó kísérőzenész a turnékon, Chester Thompson (dob, ütőhangszerek) és Daryl Stuermer gitáros, teljesen kimaradt viszont (említést sem kap) Ray Wilson, aki a máig utolsó stúdióalbumon, az 1997-ben megjelent Calling All Stations-ön énekelt, az akkor a szólókarriert választó Phil Collins helyett.

Genesis Film

John Edginton rendező-forgatókönyvíró a Genesis utolsó, 2007-es koncertturnéjával nyitja és zárja a filmet, közben pedig a stúdióalbumok megjelenési sorrendjében tekinti át az egyes korszakokat. Megismerhetjük, hogyan alakult meg az együttes a Charterhouse bentlakásos középiskolában 1966-ban, milyen körülmények között készült a saját hangját még csak kereső csapat első albuma, a From Genesis to Revelation 1969-ben, még Collins és Hackett nélkül, akikkel 1971-től 1975-ig a Genesis legfontosabb korszakában a klasszikus ötös felállás működött. Ez idő alatt készültek el a ma már rocktörténeti mérföldkőnek számító lemezek, a Nursery Crime (1971), a Foxtrot (1972), a Selling England by the Pound (1973), végül a The Lamb Lies Down on Broadway (1976).

A remek progrock zenét teátrális koncertturnékkal kísérték, az énekes Peter Gabriel a színpadon hol vénembernek, hol rókának, hol dudorembernek volt beöltözve. Aztán előbb a frontember távozott (az ő helyét vette át meglepő módon a dobok mögül előlépő Phil Collins), majd Steve Hackett is; az And Then There Were Three... című lemezt már trióban vették fel. A következő években a Genesis fokozatosan eltávolodott a hosszú kompozícióktól és a letisztultabb, populárisabb hangzás felé vette az irányt. A korszak a nyolcvanas-kilencvenes években a brit és amerikai slágerlisták élére repítette a Genesist, amely az Invisible Touch (1986) és a We Can't Dance (1991) című albummal világsztár státuszba került.

 

 

A filmben eddig nem publikált archív képanyagokat, a klasszikus slágerek videoklipjeit és koncertfelvételeit egyaránt láthatják a nézők. Felcsendül többek között a Supper's Ready, a Follow You Follow Me, az I Can't Dance, A Trick of the Tail vagy az I Know What I Like. Szó esik a tagok sikeres szólópályafutásáról is, kiemelten említve Gabrielt és Collinst.

A Genesis világszerte mintegy 150 millió albumot adott el, Phil Collins pedig minden idők 30 legtöbb albumot értékesített zenésze között szerepel. Az együttes 1988-ban Grammy-díjat kapott a legjobb koncertvideó kategóriában a Land of Confusion című dalhoz készült kisfilmért. 2010-ben a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is bejegyezték a zenekart.

A Pannonia Entertainment forgalmazásában magyar felirattal Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban, emellett országszerte számos további helyszínen láthatják a nézők a Genesis: A siker útján című filmet.

ATEMPO.sk / MTI