Két magyar film is versenyben a világ legfontosabb animációs fesztiválján

Június 9-én kezdődik a franciaországi Annecy Fesztivál, a világ legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemléje, amelyre idén két magyar alkotás is meghívást kapott. A Kék Pelikan a Contrechamp programban, míg a Cipők és paták egyenesen zágrábi fesztiválról érkezve, a rövidfilmes szekcióban versenyez Annecy-ban.

„Az Annecy az első animációs fesztivál meghívása a Kék Pelikan-nak, eddig a dokumentumfilm és játékfilm versenyprogramokban szerepelt. Nagyon örülök, hogy a dokumentum mellett animációs filmként is megmérettetik filmünk ezen a nagy presztízsű fesztiválon.” – nyilatkozta Csáki László, a film írója és rendezője.

A valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet három barátról szól, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán. A Kék Pelikan az első hazai animációs dokumentumfilm, amelyhez a rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. A filmre itthon már több, mint 15 000-en váltottak mozijegyet.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával Temple Réka koproducer szakmai támogatásával, a Cinemon Entertainment közreműködésével az Umbrella Entertainment produkciójában készült.

 

 

A kortárs magyar animáció eredeti és izgalmas alkotója, Traub Viktória legutóbbi filmje a Cipők és paták, amely a héten Zágrábban versenyez az Animafest-en. Az Annecy Fesztiválon a rövidfilmes versenyprogramban mutatkozik be, amelyet követően a horvátországi Supertoon-on, majd Dánia legnagyobb animációs fesztiválján, Viborgban versenyez. A film egy szürreális, hibrid, ember-állat lényekkel benépesített világban játszódik, és a kapcsolódás, a megfelelések, az önelfogadás dilemmáit vizsgálja egy pedikűrösként dolgozó kentaurlány történetén keresztül.

A Cipők és paták az NFI támogatásával a Pi Produkció gyártásában készült a Solaz Media és a Paprika Studios koproducerekkel, továbbá a TV Paint támogatásával. Zenéjét Kalotás Csaba jegyzi, a forgatókönyvet a rendező Bak Zsuzsannával és Dus Polettel közösen írta, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

 

 

Az Annecy Fesztivált június 9-15. között rendezik meg.

ATEMPO.sk / NFI
Fotó: NFI