OTT VAGYUNK: 59. Jókai Napok – Ma este díjkiosztás (FOTÓK)

Szinte már távolinak tűnik a Rejtő Jenő-est három bohózata még június 12-éről, szerdáról, amikor ünnepélyes keretek között elkezdődtek az 59. Jókai Napok, annyi élmény sűrűsödött össze Komárom országos színjátszó fesztiválján. A rétei Révisz Vidám Színpad Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében mutatta be Rejtő Jenő és Nádasi László tréfáit. Még hét versenyelőadás követte őket.

 

59. Jókai Napok

 

Mindjárt szerdán este a Marianum Egyházi Iskolaközpont udvarán didereghetett a közönség a hideg nyári estében, a MEG+s(z)avaztuk Diákszínpad Jószágország ’24 című zenés tragikomédiáján, amit Miklós László és Tóth Gábor vittek színre, George Orwell Állatfarm című regényének motívumai alapján.

 

59. Jókai Napok

 

Másnap délelőtt a füleki FIKSZ Diákszínpad játszotta az ottani gimnázium diákja, Oravecz Zoltán István „Atyám, gyónnék!” című színdarabját a szerző és Szókovács Éva tanárnő rendezésében. Utánuk Rókavadászatra indulhattunk a kassai KGSZT Diákszínpaddal és Bodon Andrea rendezővel. Mrožek darabjának előadásában akkora sikert aratott Képes Lóránt Rókaként, hogy sokáig emlegették a fesztivállakók.

 

59. Jókai Napok

 

Este jókat derültünk Petőfi és Madách kalandjain a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre, a NYEKK Túl távol, elég közel” című szerkesztett játékának előadásán, amelyet Csobády Csilla rendezett.

 

59. Jókai Napok

 

Június 14-én, pénteken, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad a Jókai Napokon ritkán látható vitaszínházi előadást produkált, Kuklis Katalin rendező irányításával „Rajta vagyok” címmel. A játékuk az ősember unga-bungájával kezdődött, majd történelmi korszakokon keresztül mutatták be, hogyan fejlődött az emberek közötti telekommunikáció. Minden jelenetet megvitattak a közönséggel.

 

59. Jókai Napok

 

Pénteken délután a pozsonyi PoSzaTa csoport Ma, holnap, tegnap” címmel diákdrámát játszott nem csak diákoknak, Szénási Levente és Kulich Tibor rendezésében. A történet szerint, Balázs, a játék főszereplője, mindig ugyan azt az unalmas szerdai napot élte meg, mígnem találkozott Flórával, az introvertálttal. Együtt megtörték az időhurkot, aztán csütörtök lett.

 

59. Jókai Napok

 

Az 59. Jókai Napok versenyelőadásainak sorát a komáromi Selye János Gimnázium és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ GIMISz Diákszínpada zárta John Cariani Almost, Maine című drámája alapján készített „Majdnem” című színpadi játékával, Bajkai Csengel Mónika és Hostomský Fanni rendezésében, a majdnem szeretetről, a majdnem szerelemről, a majdnem életről és a majdnem halálról.

 

59. Jókai Napok

 

Ilyen színes volt hát az idei kínálat, ezúttal valóban nehéz dolga volt a Hizsnyan Géza színházi szakember, Sereglei András drámapedagógus, rendező, Michač Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője alkotta szakmai zsűrinek.

 

59. Jókai Napok

 

Ma este fél nyolckor kezdődik az ünnepélyes díjkiosztás. Addig remek vendégelőadások szórakoztatják a fesztivállakókat és a közönséget a VMK-ban. Jókai Mór szobrának megkoszorúzása, a Duna Menti Múzeumban zajló építési munkálatok miatt, az idén elmarad.

A részletes program itt olvasható.

 

Az ELŐZŐ ÉVADOKRÓL

Szvorák Zsuzsa életműdíjat kapott a Jókai Napokon (+VIDEÓ)

Betyárbútor – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, utolsó lap (+FOTÓK)

Átadták az 57. Jókai Napok díjait – itt a végeredmény (+FOTÓK)

Angyalok kara – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, harmadik lap (+FOTÓK)

Örömök, görögök, sörök – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, második lap (+FOTÓK)

A háromtestű lányok napja – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, első lap (+FOTÓK)

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter My Neverland photography és Pálfi Károly