Béres Ilona életmű-kiállítás nyílt a Tolnay Klári Emlékházban

Béres Ilona Kossuth-díjas színművész életmű-kiállítását nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházban a Nógrád vármegyei Mohorán.

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke, Balla István - aki egyben a kiállítás kurátora - elmondta: a kiállítás fotóanyaga Béres Ilona, Koncz Gábor, Venczel Vera, Szersén Gyula, valamint a József Attila Színház, Magyar Színház és a Tolnay Klári Emlékház archívumából származik.

A tárlaton kiállított fényképek alkotói: Benkő Imre, Bojár Sándor, Horvát Éva, Földi Imre, Ilovszky Béla, Inkey Tibor, Keleti Éva, Kovács Kálmán, Maár Marianne, Milos József, Pintér Márta, Szalay Zoltán, és Wellesz Ella fotóművészek.

 

Béres Ilona (1962)

 

Az egyik teremben Béres Ilona filmszerepei közül A kőszívű ember fiai, Az aranyember és az Álmodozások kora kap kiemelt figyelmet, a vörös szalonban pedig színházi munkásságát emelik ki, ahol díjai mellett többek között A nagymama című előadásban viselt kosztümjét is láthatják majd a látogatók.

Talpig színésznő - Béres Ilona, a Nemzet Művésze

Az idén 82 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Béres Ilonát 2014-ben az elsők között választották be a nemzet művészei közé. A Madách, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház művészeként számos szerepe között játszott a Téli rege, a Tévedések vígjátéka, a Három nővér, a Borisz Godunov című darabban. Szinkronszerepei között van A nagy balhé és a Casablanca, de jellegzetes mély hangját adta a Macskafogó című animációs filmhez is.

 

 

"Díva - egyetlen szóban így lehet összefoglalni mindazt, ami Béres Ilona művészi életútját jellemzi. Egész pályáján megőrizte a felvételeken ránk visszatekintő, drámaian mély és igéző tekintetét. Sajátosan mély orgánumát páratlan beszédkultúrája tesz teljessé, szerepformálásait a természetesség és a mindig új arcát mutató játékosság egészíti ki. A Kossuth- és Jászai-díjas érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze méltán érdemelte ki, hogy a Tolnay Klári Emlékház életmű-kiállítással tisztelegjen a művésznő pályája előtt".

A Béres Ilona életmű-kiállítás megrendezését és portréfilmjének elkészítését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

ATEMPO.sk
Fotó: Fidelio, Kotnyek Antal/Fortepan