Heti listafigyelő – 2015/21. hét

Republic

A sokak által az első számú létező angol zenekarnak tartott Blurt még odahaza is könnyedén legyőzte a Mumford & Sons. A 2007-ben alakult londoni kvartett világviszonylatban már eddig is többet elért, mint Damon Albarnék egész pályafutásuk alatt. Igaz, mostanság egyszerűbb az érvényesülés. A Blur legsikeresebb éveiben az angol zenészek alig-alig tudták megvetni a lábukat a számukra legfontosabb nemzetközi piacon, az amerikain.

A Blur tizenkét év után rukkolt elő új stúdiólemezzel, a The Magic Whip két hete 43 746 példánnyal debütált a brit albumeladási lista élén. A Mumford & Sons harmadik, Wilder Mind című stúdiólemeze a múlt héten a Blur-korong teljesítményének közel duplájával, 81 351 példánnyal kezdett a csúcson. A héten is vezet, 29 922 példánnyal. A Wilder Mind a várakozásnak megfelelően az Amerikai Egyesült Államokban is az első helyre érkezett meg, 249 ezer példánnyal. A Blur albuma csak a 24. helyet tudta megszerezni. Az együttesnek ez az eddigi legmagasabb amerikai pozíciója, odaát nincs számottevő rajongótábora. Grammy-díja sincs, mindössze egyszer jelölték. A Mumford & Sons viszont már két aranygramofonnal büszkélkedhet. Az előző nagylemeze, a 2012-es Babel (amelyből eddig csak az USA-ban 2,7 millió példányt értékesítettek) 2013-ban az egyik legfontosabb kategóriában győzött, az év albuma lett, a Big Easy Express című zenés dokumentumfilmje pedig a Legjobb hosszú zenei videó kategóriában diadalmaskodott.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Wellhello: Apuveddmeg

 

Britney Spears és Iggy Azalea duettje

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját ötödik hete a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) fő betétdala, Wiz Khalifa rapper és Charlie Puth énekes slágere, a See You Again vezeti. Kiesett az első háromból, a negyedik helyen szerepel az Uptown Funk!, Mark Ronson és Bruno Mars slágere, amely rekordideig, huszonegy hétig tanyázott a rangsor közvetlen élmezőnyében. A 29. pozícióba iratkozott fel Britney Spears és az ausztrál Iggy Azalea Pretty Girls című duettje.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete OMI jamaicai énekes Cheerleader című 2012-es zeneszámának Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe a listavezető. A hét közepén még úgy tűnt, LunchMoney Lewis miami rapper foglalja el a rangsor élét a Bills című szerzeménnyel, amely a második helyen nyitott. A tízes mezőny másik új belépője a Galantis svéd elektrozenei duó a negyedik pozícióban startoló Runaway (U & I) című felvétele. Iggy Azalea a brit piacon a Jennifer Hudsonnal készült Trouble című dallal hódít, amely két helyet rontva a 11. pozícióban található.

Németországban négy hét után trónfosztott lett a See You Again. Az OMI-sláger remixelőjeként megismert Felix Jaehn vette át a vezetést az Ain’t Nobody (Loves Me Better) Jasmine Thompson által készített változatának remixével. A zeneszámot – amelynek eredetijét a Chaka Khannal felálló Rufus zenekar vitte sikerre – a 15. életévében járó, félig kínai származású angol énekesnő még 2013-ban rögzítette.

A magyar Single (track) Top 40 lista csúcsára a Diaz és Fluor alkotta Wellhello került fel az Apuveddmeg című második slágerével. OMI és Felix Jaehn a Cheerleaderrel a harmadik helyre tért vissza. A mezőnyben három újdonságra lelünk: a Pretty Girls (Britney Spears & Iggy Azalea) a 11., a Moments (Freddy Verano featuring Sam Smith) a harmincadik, a Csillagtalan (a Margaret Island felvétele Lotfi Begi remixében) a negyvenedik pozícióban rajtol. A rádióállomásaink 14. hete az Uptown Funk!-ot sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Mumford & Sons: Wilder Mind
Egyesült Királyság – Mumford & Sons: Wilder Mind
Németország – Xatar: Baba aller Babas
Magyarország – Republic: Rajzoljunk álmokat!

 

Cipő nélkül is első a Republic

Az USA-ban Josh Groban Los Angeles-i énekes hetedik, Stages című stúdióalbuma iránt negyvennégy százalékkal csökkent a kereslet, mégis megőrizte a második helyét. A TOP 10-ben a Mumford & Sons korongja mellett még két új belépő szerepel: a napjaink slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! 54. része 71 ezer példánnyal a harmadik, Tech N9ne amerikai rapper 15. stúdiólemeze, a Special Effects 66 ezerrel a negyedik pozícióban debütált.

A brit piacon a hetvenéves angol Eric Clapton tripla válogatásalbuma, a Forever Man a nyolcadik helyen kezdett. A következő újdonság a 17. pozícióban található: Tove Lo svéd énekesnő Queen of the Clouds című első stúdiólemeze, amely hazájában még tavaly szeptemberben került forgalomba. A kanadai Leonard Cohen koncertalbuma, a Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour a 18., az egykori Moloko ír énekesnője, Róisín Murphy harmadik szólólemeze, a Hairless Toys a 19. helyre érkezett meg.

Németországban ismét, immár harmadik hete rapper albuma vezet. (A múlt héten Weekend nagylemeze, a Für immer Wochenende, két hete SpongeBOZZ korongja, a Planktonweed Tape indított az élen.) Ezúttal a kurd származású, iráni születésű, bonni Xatar albuma, a Baba aller Babas iratkozott fel az eladási rangsor csúcsára. A Mumford & Sons nagylemeze az ezüstérmes pozícióban nyitott.

A magyar negyvenes mezőnyben hét új belépő tanyázik: a Bódi László Cipő nélküli Republic CD-je, a Rajzoljunk álmokat! az első, a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak átdolgozásait tartalmazó 20 év - Tribute Album a második, Siska Finuccsi (Losonczi Szilveszter) tatabányai rapper nagylemeze, a Veteran a negyedik, a Mumford & Sons albuma a 12., Parov Stelar osztrák lemezlovas-producer albuma, a The Demon Diaries a 19., az angol Jethro Tull 1975-ös nagylemezének, a Minstrel in the Gallery címűnek a negyvenéves jubileum kapcsán újra kiadott Minstrel in the Gallery – 40th Anniversary: La Grande Édition című változata a 27., Kövi Szabolcs válogatáskorongja, a Körforgás a 36. helyen startol.

Puha József, ATEMPO.sk