Magyar kulturális hét kezdődött Pozsonyban

Omega

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által Makovecz Imre grafikáiból összeállított kiállítás megnyitójával hivatalosan kezdetét vette hétfőn a Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét nevű rendezvénysorozat Pozsonyban.

A magyar kulturális hetet - amelynek szervezői Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet - tavaly rendezték meg először, ám hagyományteremtő céllal a szlovák fővárosban. A fesztivál célja, hogy bemutassa a magyar kultúra széles palettáját a pozsonyi közönségnek, amely a rendszerváltás óta tavaly először találkozhatott először ilyen színes programot kínáló magyar rendezvénysorozattal. A színes kulturális programokkal, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozat tavaly a vártnál is nagyobb közönségsikert aratott, minden rendezvény teltházas volt.

A Makovecz-kiállítás megnyitója után hétfő este az Omega - szimfonikus zenekar és énekkar kíséretében előadott - Oratórium koncertjével folytatódott a programsorozat a pozsonyi Istropolis koncerttermében.

A kultúra szinte teljes spektrumát lefedő, több helyszínen zajló fesztivál kínálata a hét folyamán napról napra bővül. Hét közben komolyzenei koncertek, gyerekelőadások, könyvbemutatók és kiállítások sora várja az érdeklődőket, a fesztivál egyik kiemelkedő programpontja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes csütörtöki előadása.

A magyar kulturális hét programsorozata a hétvégén tetőzik annak központi helyszínén a Pozsony óvárosában lévő egykori Kossuth téren, mai nevén Hviezdoslav téren. Ezen a helyszínen péntektől egy háromnapos gasztronómiai fesztivál zajlik, Hungarikumok és magyar kézműves termékek bemutatójával egybekötve és szabadtéri könnyűzenei koncertekkel kísérve.

Tavaly éppen a hétvégi műsor vonzotta leginkább a szabadtéri rendezvények iránt rendkívül fogékony pozsonyi közönséget. Ez várhatóan az idén sem lesz másképpen, amit előrevetít a hétvégi zenei kínálat is, amelyben egyebek mellett a Benkó Dixieland Band, a Söndörgő, a Rackajam, a Hot Jazz Band koncertjei és egy prímástalálkozó is szerepel.

A TELJES PROGRAM itt érhető el.

ATEMPO.sk / MTI