Heti listafigyelő – 2015/23. hét

Az USA-ban az előző héten az 53. helyre tért vissza Taylor Swift dala, a Kendrick Lamar kaliforniai rapperrel készült Bad Blood, amely novemberben és januárban egy-egy hétig szerepelt már a listán. A héten átvette a vezetést Wiz Khalifa és Charlie Puth a rangsort hat hétig uraló See You Again című slágerétől.

A Bad Blood című dal egyik szerzőjének, Max Martinnak ez a huszadik amerikai listavezetője. Elsőként 1999-ben járta meg a csúcsot Britney Spears …Baby One More Time című slágerének szerzőjeként. Több első helyezett zeneszámmal szerzőként csak John Lennon (huszonhattal) és Paul McCartney (harminckettővel) rendelkezik. A pennsylvaniai Taylor Swift tavaly október végén megjelent 1989 című ötödik stúdióalbumáról a Bad Blood a harmadik listavezető. A Shake It Off-fal négy, a Blank Space-szel hét hétig uralta a mezőnyt. A nagylemez harmadik felvétele, a Style a hatodik pozícióig jutott. Az énekesnőnek még egy amerikai listavezetője van, az előző, Red című stúdióalbumának beharangozója, a We Are Never Ever Getting Back Together 2012 szeptemberében három hétig állt az élen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift featuring Kendrick Lamar: Bad Blood
Egyesült Királyság – Jason Derulo: Want to Want Me
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Wellhello: Apuveddmeg

 

A miami énekes újabb brit sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élmezőnyében egy új belépő található: a 11. helyről a nyolcadikra lépett David Guetta Listen című stúdiólemezének újabb slágere, a Nicki Minaj, Bebe Rexha és Afrojack közreműködésével készült Hey Mama.

Az Egyesült Királyságban négy hét után trónfosztott lett OMI és Felix Jaehn a Cheerleaderrel. Jason Derulo debütált a csúcson a június 1-jén kiadott Everything Is 4 című negyedik stúdióalbumának beharangozójával, a Want to Want Me című szerzeménnyel. A miami énekesnek ez a negyedik brit listavezetője. 2010 márciusában az In My Headdel egy, 2011 júliusában a Don’t Wanna Go Home-mal két, 2013 szeptemberében és októberében a 2 Chainz georgiai rapperrel készült Talk Dirtyvel szintén két hétig uralta a mezőnyt. A TOP 10-ben még egy újdonság tanyázik: a kilencedik pozíciót foglalta el Martin Garrix holland lemezlovas-producer a dallasi születésű Usherrel készült Don’t Look Down című zeneszámmal. A 60. Eurovíziós Dalfesztiválon győztes Heroes, a svéd Måns Zelmerlöw felvétele a 11. helyet szerezte meg.

A német piacon negyedik hete Felix Jaehn és Jasmine Thompson vezet az Ain’t Nobody (Loves Me Better) című slágerrel. A nyolcadik pozícióból a másodikba jött fel Sarah Connor német énekesnő kilencedik, Muttersprache című stúdióalbumának előhírnöke, a Wie schön du bist. Måns Zelmerlöw a Heroes című szerzeménnyel a bronzérmes helyen kezdett.

A magyar Single (track) Top 40 lista élére a két héttel ezelőtti első helyezett, a Wellhello zeneszáma, az Apuveddmeg tért vissza. Az ötödik pozícióban is a Diaz és Fluor alkotta duó szerepel egy újdonsággal, a Halott Pénzzel készült Emlékszem, Sopronban cíművel, amely az idei Volt Fesztivál himnusza. Taylor Swift és Kendrick Lamar slágere, a Bad Blood a tizedik, az Eurovíziós Dalfesztivál észt indulói, Elina Born és Stig Rästa versenyfelvétele, a Goodbye to Yesterday a 23., a Coldplay 2011-es szerzeménye, a Paradise a 27., Robin Schulz és Ilsey zeneszáma, a Headlights a 33., Felix Jaehn és Jasmine Thompson slágere, az Ain’t Nobody (Loves Me Better) a 39. helyre iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások 16. hete Mark Ronson és Bruno Mars felvételét, az Uptown Funk!-ot sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Twenty One Pilots: Blurryface
Egyesült Királyság – Will Young: 85% Proof
Németország – Sarah Connor: Muttersprache
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év – Tribute Album

 

A Billboard Music Awards hatása

Az USA-ban a Twenty One Pilots nyitott az eladási rangsor csúcsán a negyedik, Blurryface című stúdióalbumával, 147 ezer példánnyal. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta ohiói duó első két nagylemeze (Twenty One Pilots – 2009, Regional at Best – 2011) nem került fel a listára, a harmadik, a 2013-as Vessel is csak az 58. helyig jutott. Nagy hatással volt a rangsorra a május 17-én tartott Billboard Music Awards. A tizennégy jelöléséből nyolcat díjra váltó Taylor Swift 1989 című albuma iránt száznegyvenhat százalékkal nőtt meg a kereslet, 91 ezer példánnyal a kilencedik pozícióból a másodikba ugrott. A két kategóriában győztes Meghan Trainor Title című nagylemeze 47 ezer példánnyal a 12. helyről az ötödikre lépett, negyvenöt százalékkal emelkedett iránta a kereslet. Brantley Gilbert georgiai countryzenész tavaly májusban megjelent harmadik stúdióalbuma, a Just as I Am május 18-án Platinum Edition változatban, nyolc bónuszdallal kiegészítve került piacra. A Just as I Am iránt háromszázötvennyolc százalékkal nőtt meg a kereslet, 39 ezer példánnyal a 69. pozícióból a hetedikbe jött fel. A tízes mezőnyben a Twenty One Pilots korongja mellett további három új belépő található. Az egykori Szovjetunióban, Saratovban született, Németországban élő Zedd lemezlovas-producer második stúdióalbuma, a True Colors 50 ezer példánnyal a negyedik, az amerikai The Voice nyolcadik sorozatában diadalmaskodó, tizenhat éves, connecticuti Sawyer Fredericks nagylemeze, a The Voice: The Complete Season 8 Collection 41 ezerrel a hatodik, Jamie Foxx texasi színész-énekes ötödik stúdióalbuma, a Hollywood: A Story of a Dozen Roses 36 ezerrel a tizedik helyre érkezett meg.

A brit eladási lista élén a Pop Idol tehetségkutató tévéműsor első, 2001/2002-es szériájának győztese, Will Young debütált a hatodik, 85% Proof című stúdiólemezével, 21 321 példánnyal. Az élmezőnyben még két újdonság tanyázik: az ezüstérmes pozíciót a The Vaccines londoni rockzenekar harmadik stúdióalbuma, az English Graffiti, a tizediket A$AP Rocky New York-i rapper második stúdiólemeze, az At. Long. Last. A$AP foglalta el.

A német rangsor csúcsát – a várakozásnak megfelelően – Sarah Connor albuma, a Muttersprache szerezte meg. A TOP 10-ben német zenészek további négy új belépője szerepel: a második helyen az SDP duó nagylemeze, a Zurück in die Zukunst, a negyediken a romániai születésű Peter Maffay és együttese koncert DVD-je, a Niemals war es besser – Arenatour 2015, a hatodikon a Mono Inc. rockzenekar albuma, a Terlingua, a kilencediken Fabian Römer rapper nagylemeze, a Kalenderblätter kezdett.

Magyarországon második hete a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak népszerű együttesek, zenészek általi átdolgozásait tartalmazó 20 év – Tribute Album című CD a legkelendőbb. A Faith No More korongja, a Sol Invictus a negyedik, a Whitesnake angol rockzenekar 12. stúdiólemeze, a The Purple Album a kilencedik, a Liza, a rókatündér című film zenéje a 11., Eros Ramazzotti nagylemeze, a Perfetto a 23., a New York-i Mariah Carey tizennyolc amerikai listavezető slágerét tartalmazó, egy új zeneszámmal, az Infinity cíművel kiegészített gyűjteménye, a #1 to Infinity a 32. pozícióba iratkozott fel.

Puha József, ATEMPO.sk